Увеличава се натискът върху болниците, свършват интензивните легла в редица области

OFFNews 16 март 2021 в 12:55 2305 0

През последните дни натискът върху лечебните заведения в страната се увеличава. Свършват леглата за интензивно лечение на болните с коронавирус.

Няма свободни места в интензивното отделение за ковид болни във Варна. Градът е в червената зона по брой на пациенти, заразени с COVID-19. Само през последното денонощие новозаразените в областта са 343-ма, съобщи БНТ.

Заради усложнената обстановка някои от пациентите от Шумен и Добрич търсят медицинска помощ в болниците във Варна, което допълнително усложнява ситуацията там. Все по-малко са свободните места за лечение на пациенти с коронавирус.

След решение на Областния кризисен щаб във Варна са открити миналата седмица 490 легла за лечение на пациенти с COVID-19. 110 са свободните места към днешна дата, и нито едно свободно интензивно легло. Затова от кризисния щаб ще искат разкриване на нови интензивни легла. Поради изчерпaна възможност от болниците в Шумен към Варна се пренасочват някои от пациентите.

Болницата в Шумен вече работи над капацитета си за пациенти с коронавирус. Повече от половината от легловия фонд е зает с такива пациенти.

Областният управител на Шумен води разговори с колегите си от съседни области, които да поемат част от пациентите. Проблемът е, че болницата е единствена в региона и освен COVID пациенти приема и спешните случаи.

В Добрич от три седмици няма свободни интензивни легла, които са само 6. Днес в Девня трябва да бъде отново отворено COVID отделението с 18 легла. В Провадия ковид отделението разполага с 18 легла, 6 от тях са свободни.

Има завишаване на заболелите и на изгубили битката с болестта - 11 смъртни случаи за вчерашния ден.

Недостиг на COVID легла в Карлово и Сопот

362 са новите случаи само за денонощие в Пловдив и региона. Най-тежка е ситуацията в Карлово и Сопот - пациенти оттам се пренасочват към Пловдив.

В Сопот от днес са затворени детските градини и ясли, а в Карлово се очаква решение за ново затягане на мерките. В областния град свършиха местата в някои интензивни отделения.

Все по-млади са пациентите, които се приемат в интензивните COVID отделения. 70% от всички настанени в интензивни сектори са интубирани.

В УМБАЛ „Свети Георги" има и деца, които са с тежка инфекция, което е различното в този етап на епидемията.

Най-тежка остава ситуацията в Карлово и Сопот. В COVID отделението няма свободни легла. Вече има пациенти, които са пренасочени в интензивни сектори в здравни заведения в Пловдив. Леглата в ковид отделението в Карлово бяха увеличени от 35 на 47, но те вече са заети.

Там са настанени пациенти от Карлово, Сопот и Калофер. Ръководството на болницата прогнозира, че ръстът на заболелите ще нарасне в следващите две-три седмици.

В болница „Пловдив" 75% от леглата са заети, но интензивният ковид сектор е пълен. В „Свети Георги" все още свободни места има и са в процес на разкриване на още 35 до края на месеца.

Няма места за болни с коронавирус в Гоце Делчев

Свършват леглата за пациенти с коронавирус в болниците в Благоевградска област. Най-тежко е положението в лечебното заведение в Гоце Делчев, където свободни места няма. Няма и възможност за разкриване на нови легла.

Всички 86 легла за пациенти с коронавирус в болницата в Гоце Делчев са заети, казаха от лечебното заведение. Заради увеличения брой заболели , които се нуждаят от болнично лечение през последната седмица там бяха разкрити още 38 допълнителни легла, които вече също са заети.

В болница "Югозападна" в Сандански и Петрич има разкрити 85 легла за пациенти с коронавирус, които също почти непрекъснато са заети. В Разлог 50% от леглата в местната болница са за болни с коронавирус. Там има около 10 свободни места, от общо 60.

По-спокойна е обстановката в областния център Благоевград. В държавната болница има настанени 90 пациенти с коронавирус, като от лечебното заведение казаха, че могат да разкрият още поне 100 легла.

В частната болница също към момента има свободни легла, както и готовност за разкриване на допълнителни.

Единствено в Специализираната болница за лечение на белодробни болести в Благоевград всички места са заети. Налага се пациентите да изчакват да се освободи място, за да бъдат приети за лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови