Увеличава се делът на хората, готови да станат донори

Отчетоха резултатите от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!".

OFFNews 18 декември 2019 в 17:30 1616 0

Снимка МЗ

За периода на активната кампания и раздаването на донорските карти „Да! За живот", съществено се е увеличил делът на хората, които декларират готовност да станат донори на органи - те лично (от 35% на 51%), или да дадат съгласие за техен близък (от 32% на 46%), отчетоха организаторите на кампанията.

Промяната е особено значима сред запознатите с кампанията - 72,4% от тях декларират съгласие за донорство, срещу 37,1% от незапознатите. Това стана ясно от оповестените обществени нагласи към кампанията „Да! За живот!", представени от Боряна Димитрова, агенция „Алфа рисърч". Проучването показва, че две трети от хората, които в една или друга степен са се запознали с кампанията, заявяват, че тя е хвърлила повече светлина върху темата и те самите са научили нови неща за донорството.

„За този месец и половина, откакто стартира кампанията „Да! За живот!", бяха разпространени 50 хил. донорски карти. Благодарение на тях, както и на упоритата и последователна работа на партньорите ни от БЧК, медийните ни партньори, на лекарите, трансплантолозите, медицинските координатори, които отделиха от времето си, за да популяризират кампанията, темата за донорството и трансплантацията „влезе" в много български домове“, заяви зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова в рамките на официалното събитие по закриването на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!".

„Кампанията е предизвикала повече разговори и дискусии по темата – в приятелските кръгове, но най-вече в семейството (ръст от 12% на 26%). Последното е особено важно, тъй като опитът в редица европейски страни показва, че именно разговорите в семейството и запознаването на най-близките с решението на един човек, дали да бъде донор или не, е ключов фактор за увеличаване на информираното съгласие за донорство", посочи Боряна Димитрова.

"Настоящият Закон за трансплантация на органи, тъкани и клетки действа от 14 години, но за първи път оттогава досега се прави планирана, организирана и целенасочена информационна кампания. Спорадичните прояви през годините, оказа се, не могат да въздействат върху обществените нагласи. С кампанията „Да! За живот!" успяхме да постигнем висока информираност по отношение на донорството и трансплантацията". Това заяви зам.-директорът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" проф. Петко Салчев.

Зам.-министър Светлана Йорданова коментира приетата по-рано днес от Министерския съвет Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България 2019 г. – 2023 г. Целта на програмата е да се подобри организационният модел на донорството и трансплантацията на органи в страната и да намали диспропорция между необходимостта от органи и осигуряването им.

Основните насоки, за да бъде подобрена дейността по донорство и трансплантация, включват: ангажиране на големите лечебни заведения в системата на трансплантационния процес; за по-малките лечебни заведения – изготвяне на логистичен план за трансфер до донорски или трансплантационен център; въвеждане на програма за оценка и кондициониране на донори; обучение на лекарите; контрол на свършената работа; отчитане и анализиране на резултати, с цел подобряване на настоящия модел и други. За да бъде ефективно управлявана и координирана Националната програма, се предвижда сформиране на Национален координационен съвет.

„В изпълнение на програмата ще бъде определен национален координатор, шестима регионални координатори по донорство и до 30 областни координатори, от които до трима за София-град". Това стана ясно от думите на зам.-министъра.

В договорите за управление на изпълнителните директори на лечебните заведения, извършващи дейности по донорство, ще бъде вписана и тяхната изрична отговорност за организиране на процеса по откриване, поддържане и предоставяне на потенциални донори с установена мозъчна смърт. По отношение дейностите по установяване на потенциален донор – предстои актуализиране на процедурите за оценка на потенциалните донори; ще бъдат разработени механизми за улесняване на идентифицирането на донорите на органи, ще бъде закупено и ново оборудване.

За привличане на общественото внимание върху темата ежегодно ще бъдат провеждани информационни кампании; предвижда се и засягане на темата в училищното образование, както и включване на темите за донорство и трансплантации в учебните програми на медицинските университети.

Заради огромния граждански интерес към донорските карти министерството е предвидило следващ тираж от 35 хил. карти, част от които ще бъдат предоставени на областните структури на БЧК.

Всеки желаещ да притежава донорска карта може да пише до МЗ, както и да изпрати имейл до [email protected]. Друга възможност е да пишете до министерството – дирекция „Връзки с обществеността" (София, 1000, пл. „Св. Неделя" № 5). Всеки може да заяви до две карти, които ще му бъдат изпратени по пощата. За целта коректно трябва да бъдат посочени адресът и пощенският код на населеното място. Този механизъм ще работи до изчерпване на тиража.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!