Установиха кога е най-добре да спортуват хората с диабет

OFFNews 05 септември 2023 в 13:47 1154 0

физическа активност

Снимка Pixabay

Изследване на учени от САЩ

Ново проучване установи, че хората с диабет тип 2 трябва да правят физически упражнения следобед, а не сутрин, за да контролират кръвната си захар, съобщи CNN.

"В това проучване показахме, че възрастните с диабет тип 2 имат най-голямо подобрение в контрола на глюкозата, когато са най-активни в следобедните часове", твърди съавторът на изследването д-р Джинджи Циан от Отдела за сън и циркадни нарушения в Бригамската женска болница в Масачузетс.

"Знаем, че физическата активност е полезна, но това, което нашето проучване добавя, е ново разбиране, че времето на активност също може да е важно", добави Циан.

Екип от изследователи от Бригамския и Джослинския диабетен център е проучил данни от повече от 2400 души с наднормено тегло и диагностициран диабет тип 2, които са носели устройство за запис на акселерометрия на талията - нещо, което измерва вибрациите или ускорението на движението - за измерване на физическата им активност.

След като прегледали данните от първата година на проучването, изследователите установили, че тези, които извършвали "умерена до интензивна" физическа активност в следобедните часове, са имали най-голямо намаление на нивата на кръвната глюкоза.

Според Училището по обществено здраве към Харвардския университет примери за "умерена" активност са бързото ходене, косенето на тревата с моторна косачка и любителската игра на бадминтон, докато "енергичната" активност включва пешеходен туризъм, бърз джогинг, баскетболен или футболен мач или колоездене със скорост 14-16
мили в час.

При разглеждане на данните от четвъртата година на проучването екипът установил, че тези, които са се упражнявали следобед, са поддържали намалени нива на кръвната глюкоза и са имали най-голям шанс да успеят да спрат да приемат лекарства за понижаване на глюкозата при диабет.

Според Световната здравна организация диабет тип 2 е най-разпространеният вид на това заболяване и се появява, когато организмът стане резистентен към инсулина или не произвежда достатъчно от него. Среща се предимно при възрастни и е свързан със затлъстяване, генетична заложеност и липса на физическа активност.

Хората с диабет са изложени на риск от усложнения, включително увреждане на нервите, проблеми със зрението и слуха, бъбречни заболявания, сърдечни заболявания и преждевременна смърт.

Авторите на проучването отбелязват, че изследването има своите ограничения, тъй като не е измервало съня или начина на хранене.

Д-р Луси Чеймбърс, ръководител на отдела за комуникации в областта на научните изследвания в Diabetes UK, заяви: "Поддържането на физическа активност може да помогне на хората с диабет тип 2 да управляват нивата на кръвната си захар и да намалят риска от развитие на сериозни усложнения, свързани с болестта, като сърдечни заболявания и бъбречна недостатъчност, както и да подобрят цялостното си благосъстояние.

Чеймбърс, която не е участвала в проучването, подчерта, че хората трябва да правят физически упражнения, когато могат.

"Ако живеете с диабет тип 2, най-важното е да намерите упражнения, които ви харесват и които можете да включите в рутината си в дългосрочен план - независимо дали са преди работа, в обедната почивка или вечер", добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки