Умни лещи откриват рак

OFFNews Последна промяна на 15 август 2022 в 08:56 549 0

контактни лещи

Снимка Pixabay

Умни лещи диагностицират рак

Американски учени от Института за биомедицински иновации "Терасаки" са разработили лещи, които могат да се използват за откриване на екзозоми в сълзите и съответно за диагностика на рак и някои други заболявания, пише МедикълЕкспрес.

Екзозомите представляват везикули (мехурчета), които се образуват в повечето клетки и се отделят в телесни течности като кръв, урина, слюнка и сълзи. Преди се смяташе, че те се използват от клетките, за да се освобождават от отпадъчните продукти. Вече е известно, че клетките могат да използват екзозомите за пренасяне на важни биомолекули, пише БТА.

Установено е също, че на повърхността им има много протеини. Някои от тях присъстват във всички екзозоми, а други показват специфичен произход. Това може да означава наличие на раково образувание, вирусна инфекция или нараняване.

Екзозомите от тумори могат да оказват значително влияние върху регулирането на различни процеси в тях, като например растежа и метастазирането им. Поради това те могат да се използват за диагностициране на рак. За целта обаче те трябва да бъдат изолирани в достатъчен брой и с малко примеси, което е доста трудоемко. Анализът на изолираните екзозоми от своя страна изисква скъпо оборудване.

Търсейки решение на проблема, учените от Института за биомедицински иновации "Терасаки" са разработили лещи, които могат да се използват за идентифициране на екзозомите в сълзите. Сълзите са много по-чиста течност от урината и кръвта, което улеснява идентифицирането на екзозомите в тях.

С помощта на лазер в лещите са изрязани микрокамери, а повърхността им е химически модифицирана, за да се прикрепят към тях антитела. Те са необходими за улавяне на екзозомите, съдържащи се в сълзите.

Екипът е опростил и оптимизирал метода за улавяне на екзозоми благодарение на опита си в разработването на биосензори за контактни лещи.

По време на тестовете контактна леща със сигнална микрокамера е успяла с точност да открие и улови екзозоми с различни повърхностни маркери.

"Екзозомите са богат източник на маркери и биомолекули, които могат да се използват за редица биомедицински приложения", пишат изследователите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови