Учредиха Сдружение на младите лекари към столичната лекарска колегия

OFFNews 04 март 2021 в 12:47 1134 0

Лекари до 35 годишна възраст учредиха Сдружение на Младите Лекари към Столична лекарска колегия на Българския Лекарски Съюз (СМЛ-СЛК). Целта да се създадат възможности за развиване на потенциала, който всеки млад колега има, посочват организаторите.

"Новото сдружение отстоява правата на младите лекари на територията на Столична лекарска колегия. То обединява активни, амбициозни млади лекари от лечебни заведения в София. Сред едни от първите значими въпроси, с които ще се заемем са следдипломното обучение и възможността да се зачислиш за специализация, финансирането на младите лекари и възможностите за продължаващо медицинско обучение в чужбина.", посочи д-р Калоян Чилингиров, който отговаря за връзките с медиите на СМЛ-СЛК.

„В София има над 2600 млади лекари под 35 години от общо 10 280 лекари регистрирани към СЛК, което безспорно ни прави значими за системата на здравеопазване. Ние убедихме съсловната организация Столична лекарска колегия да създадем това дружество като от позицията на пряко засегнати от проблемите ни, предлагаме решения и работим активно за тяхното осъществяване. Това е една сбъдната мечта и се радвам, че досега винаги сме намирали подкрепата на нашите ментори." – споделя д-р Диян Ганев, Председател на СМЛ-СЛК.

Придобиването на квалификация обаче е необходимо да става своевременно и достъпно за всички, нещо което Сдружението е убедено да продължи чрез сега действащия Фонд за Млади Лекари на СЛК.

"Пандемичната 2020г. показа, че младите лекари бяха на първа линия, винаги готови да се справят с трудностите. Мастодонтите на българското здравеопазване привличат голямата част от младите лекари. Те са на авангарда по време на пандемия, но и във времената, когато трябва да водят своето съсловие. Да се развива един млад лекар е необходимо да има равен старт в системата, да надгражда себе си ежедневно и да има сигурност при развитието си. По този начин инвестирайки в бъдещето ни, постигаме световното ниво, което целим", казват още от сдружението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови