СЗО с апел: Дайте на пушачите причина да се откажат от цигарите (видео)

Всяка година 4,5 трилиона цигарени фасове се изхвърлят в околната среда, отделяйки над 7 000 химикала – 70 от които са известни канцерогени

OFFNews 31 май 2022 в 13:55 1218 0

д-р Скендер Сила

Снимка Архив/БТА

д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България

Дайте на пушачите допълнителна причина да се откажат. Подкрепете забраните на пластмаси за еднократна употреба, които включват фасове от цигари, пластмасови торбички, използвани за никотинови продукти и бездимен тютюн и електронни отпадъци. Към това призовава българският офис на Световната здравна организация в деня без тютюнопушене.

СЗО изтъква най-новите факти за вредата за околната среда от жизнения цикъл на тютюна и разкрива усилията на тютюневата индустрия да "озелени" репутацията си, като предлага продуктите си като екологични.

Цялостен цикъл на тютюна: 25 милиона метрични тона отпадъци всяка година

В световен мащаб тютюнът убива над 8 милиона души всяка година и подхранва разпространението на опасни незаразни заболявания (NCDs), като сърдечносъдови заболявания, хронични респираторни заболявания, рак, диабет и др.

„Знаем, че тютюнът убива пушачите, но вредата далеч надхвърля дима на цигара. Всяка година 4,5 трилиона цигарени фасове се изхвърлят в околната среда, отделяйки над 7 000 химикала – 70 от които са известни канцерогени, които замърсяват тротоарите, парковете и евентуално водните пътища, където отравят морския живот“, каза д-р Ханс Хенри П. Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

Въздействието на тютюнопушенето върху околната среда го превръща от индивидуален в глобален проблем. Тютюнът не само вреди на хората, които го употребяват, и хората около тях, но е заплаха за устойчивото развитие. Следователно контролът на тютюна изисква холистичен подход и цялостна ангажираност на правителството и обществото.

В България 37,4 процента от възрастните са активни пушачи. Добрата новина е, че чрез намаляване на нивата на консумация на тютюн, страната може да създаде по-здравословна среда за всички, давайки положителен ефект и върху икономиката”, посочват от Национален център за обществено здраве и анализи.

Отвъд дима на цигарата: как тютюневата индустрия вреди на околната среда

Вредите, причинени от производството и отпадъците от тютюн, са скрита опасност за околната среда:

Производството на тютюн допринася за почти 84 милиона тона емисии на CO2 годишно.

Целият жизнен цикъл на една цигара изисква приблизително 3,7 литра вода. Средният пушач може да спести до 74 литра вода на ден, ако се откаже от пушенето.

Приблизително 200 000 хектара земя се разчиства годишно за отглеждане и обработка на тютюн. За направата на 300 цигари е необходимо едно цяло дърво.

Фермерите, които засаждат, култивират и прибират тютюн, могат да абсорбират толкова никотин на ден, колкото се съдържа в 50 цигари, и да се изложат на отровни пестициди. В резултат на това те и членовете на техните семейства могат да получат тумори, генетични промени, кръвни заболявания, неврологични разстройства и ендокринни нарушения.

Говорещи боклуци: зад „зелените“ връзки с обществеността на тютюневата индустрия

За да озелени репутацията си и да се представи като екологична, тютюневата индустрия използва измамни тактики. Данните и маркетинговите дейности на индустрията са склонни да заблуждават обществеността да сведе до минимум въздействието на отглеждането на тютюн върху околната среда и да вярва, че производството на тютюн не е вредно.

„Истината е, че от началото до края тютюневия жизненият цикъл е изключително замърсяващ и увреждащ процес, който излага на риск вече крехките екосистеми и заплашва развитието на настоящите и бъдещите поколения по света. Нашият морален императив е да дадем възможност на децата да растат без опасностите от излагане на тютюнопушене и да им осигурим чиста, безопасна и сигурна среда“, каза д-р Нино Бердзули, директор на отдела за Национални здравни програми в СЗО/Европа.

Какви могат да са мерките, инициирани от държавата:

 - налагане на екологичен данък върху производителите, дистрибуторите и потребителите на тютюн по цялата верига на доставки за въглеродни емисии, замърсяване на въздуха и други екологични разходи;

- повишаване на осведомеността за тактиката на тютюневата индустрия за озеленяване;

- подкрепа на тютюнопроизводителите, за да да преминат към алтернативни, устойчиви култури;

- подкрепа за прилагането на всеобхватни политики за контрол на тютюна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови