СЗО разработи три сценария за поведението на COVID-19

Организацията препоръчва на държавите секвениране, тестване и ваксинация

Янка Петкова 31 март 2022 в 10:29 1445 0

Снимка Getty Images

Наблюдение на вируса COVID-19 за евентуални мутации, продължаване на тестването за ограничаване на огнищата и ваксинация препоръчва Световната здравна организация за преодоляване на пандемията в доклад, публикуван в сряда, предаде Асошиейтед прес.

Той разглежда три възможни възможни сценария за промяна в поведението на вируса през следващата година.

„Въз основа на това, което знаем, най-вероятният е вирусът COVID-19 да продължи да мутира, но тежестта на заболяването, което причинява, да намалява с течение на времето, тъй като имунитетът се увеличава поради ваксинация и преболедуване“, каза генералният директор Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг.

Според основния сценарий, който служи като работен модел на СЗО, вирусът ще причинява по-малко сериозни огнища с периодични скокове в разпространението на инфекцията, тъй като имунитетът ще намалява. Възможно е да се наложи поставянето на бустерна доза за най-застрашените. Вирусът вероятно ще се превърне в сезонен, с пикове през по-студените месеци, подобно на грипа.

В "по-розовия", или най-оптимистичният сценарий, бъдещите варианти ще бъдат "значително по-леки като клинична картина", защитата от тежко заболяване ще бъде дълготрайна и няма да са нужни нови ваксинации или значителни промени в настоящите ваксини.

Най-лошият сценарий предвижда стъпки, в случай че вирусът се трансформира в нова, силно предаваема и смъртоносна заплаха. При него ваксините ще са по-слабо ефективни и имунитетът срещу тежки заболявания и смърт би намалял бързо, което ще изисква значителни промени в настоящите ваксини и широка кампания за поставяне на бустерни дози за уязвими групи.

За да подпомогне прекратяването на извънредната епидемична обстановка в държавите, СЗО призова страните да засилят наблюдението на вируса, за да открият ранните предупредителни признаци за значителни промени в структурата му; да съсредоточат усилията си в проследяване и лечение на пост COVID усложненията, за да се намали вероятността от дългосрочни увреждания, и да продължат да тестват активно населението, за да откриват своевременно огнищата и да могат да вземат адекватни решения в полза на здравето на общността.

Според СЗО страните трябва да проследяват и еволюцията на вируса в животинските популации.

За организацията основната цел продължава да бъде ваксиниране срещу COVID на 70% от световното население, с фокус върху най-уязвимите от тежко протичане на болестта.

Докладът отчита, че настоящите ваксини са по-малко ефективни от очакваното при Омикрон, но ваксинацията остава основното средство за преодоляване на пандемията. Към края на март 2022 г. в света са приложени над 11 милиарда дози, но около 36% от световното население все още не е получило дори първа.

„Мисля, че изложеното в доклада е разумен, изчерпателен подход на високо ниво - каза Дейвид Дауди, епидемиолог по инфекциозни заболявания в Института по обществено здраве "Джонс Хопкинс". - Дали ще ни изведе от острата фаза или не вероятно зависи повече от вируса и от прилагането на този подход, отколкото от самия документ, но мисля, че той е добро начало.“

"Докладът "Стратегически план за готовност и реакция", е третият на СЗО и вероятно ще бъде последен", отбеляза генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус. Първият беше публикуван в началото на пандемията, през февруари 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!