СЗО: Дългият COVID, жегите и маймунската шарка са здравните предизвикателства пред Европа

OFFNews 27 юни 2023 в 15:00 1164 0

Ханс Клуге

Снимка Getty Images

Ханс Клуге, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа

Дългият COVID-19, необичайните горещини и циркулиращите инфекции на маймунска шарка са здравните заплахи пред европейците, които изискват промяна в разпределението на ресурсите и в колективния подход при криза. Това констатира докладът на Световната здравна организация (СЗО), чиито изводи бяха представени от регионалния директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Един на всеки 30 души (приблизително 36 милиона души в Европейския регион) на СЗО може да са имали дълъг COVID през първите три години на пандемията. Той остава сложно състояние, за което все още се знае много малко, констатира докладът. 

Дългият COVID продължава да бъде крещящо сляпо петно в познанието за болестта, което спешно трябва да бъде запълнено. Ако не бъде разработена цялостна диагностика и лечение за него, има вероятност хората никога да не се възстановят напълно от пандемията, допълва Клуге.

Въпреки че вече не е глобална опасност за общественото здраве, болестта все още не е изчезнала, предупреждават от организацията.

Близо 1000 нови смъртни случая от COVID-19 продължават се отчитат в региона всяка седмица. Цифрата е занижена поради намаляването на броя на държавите, които редовно докладват на СЗО за смъртните случаи от коронавирус.

Заболяването продължава да засяга непропорционално най-слабите и най-уязвимите.

Хората с основни заболявания като рак, сърдечносъдови и хронични белодробни болести, и диабет, които съставляват 75 процента от смъртността в региона, бяха и все още са много по-уязвими за тежки форми на COVID-19.

Прости решения - 25 минути умерени упражнения, отказ от цигарите, ограничаване на алкохола и солта, могат да помогнат за намаляване на тежестта на тези т.нар. незаразни болести и за борба със следващата пандемия, когато тя настъпи.

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге засяга и темата за необичайните летни горещини.

Нов доклад на Европейския съюз и Световната метеорологична организация (СМО) наскоро предупреди, че от 80-те години на миналия век Европа се затопля два пъти по-бързо от средното за света и екстремните горещини през летните месеци се превръщат в норма, а не в изключение.

През 2022 г. в Европейския регион екстремните горещини отнеха живота на 20 000 души между юни и август.

Миналата седмица в Испания и Португалия бяха отчетени температури над 40 градуса, което значително увеличи риска от горски пожари.

По-рано този месец в Казахстан смъртоносни горски пожари отнеха живота на най-малко 15 души. В същото време в други части на нашия наводнения и свлачища също отнеха човешки животи.

Препоръката на регионалния директор на СЗО за Европа е хората да се грижат едни за други през летните месеци, като наглеждат възрастните си роднини и съседи, ограничават активността на открито, когато е много топло, не забравят да се хидратират и да охлаждат домовете си и да си осигуряват време за почивка.

Наред с увеличения скорошен риск от екстремни горещини, Клуге насочва вниманието и към неотдавнашното възобновяване на инфекциите с маймунска шарка, първо в САЩ, а след това във Великобритания, Испания, Белгия и Нидерландия.

През месец май в Европейския регион са регистрирани 22 нови случая на маймунска шарка. Въпреки че изглежда ниска, цифрата показва, че вирусът продължава да циркулира в Европа.

В обобщение Ханс Клуге отбелязва, че е наложително промяна в колективния подход, разпределението на ресурси и индивидуалното поведение на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки