Световната банка отпуска 12 млрд. долара за борба с COVID-19

Първи смъртен случай в Испания, над 150 са заразените

OFFNews 04 март 2020 в 07:30 1629 0

Световната банка обяви, че спешно отпуска 12 милиарда долара, за да се помогне на държавите да вземат ефикасни мерки за ограничаване на епидемията от коронавируса и за смекчаване на икономическите й последици, съобщиха информационните агенции, цитирайки президента на Световната банка Дейвид Малпас.

Инфекцията Ковид-19 е обхванала повече от 60 страни.

Средствата ще отидат за подпомагане на развиващите се страни, които да укрепят здравните си системи, включително да разширят достъпа до медицински услуги. Пакетът ще осигури грантове и нисколихвени заеми на страни с ниски и средни доходи.

СЗО

Промишлеността трябва да увеличи производството на защитни средства с 40%, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус, цитиран от ТАСС. Дефицитът на такива материали излага на риск живота на хората, предупреди той. Според оценки на организацията, за нуждите на медицинската помощ, всеки месец са нужни 89 млн. медицински маски, 76 млн. чифта ръкавици, над 1,6 млн. предпазни очила. 

Испания

Първи смъртен случай от коронавирус в Испания - става дума за мъж от Валенсия.

В страната вече има над 150 потвъдени случая на заразени, голяма част от тях - гости на хотела на остров Тенерифе, в който имаше блокирано и българско семейство. 

Полша

Здравните власти в страната съобщиха за първи случай на заразен с коронавирус. Става дума за инфектиран мъж, пристигнал от Германия. Според специалистите пациентът се чувства добре. Под карантина са поставени 500 души в страната.

В понеделник полският Сейм прие закон, с който с опростяват редица административни процедури с цел оптимизиране на борбата с коронавируса. Става дума за възможност да се премине на дистанционна работа, за снабдяване с пособия в случай на затваряне на детски градини и училища и за ускорени процедури за набавяне на медицинско оборудване.

САЩ

Девет са вече жертвите на коронавируса в Съединените щати, съобщиха от американското министерство на здравеопазването. Всички починали са в щата Вашингтон, в северозападната част на страната. В този щат са и 27-те потвърдени случаи на заразени с вируса.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че правителството му може да забрани пътуванията от САЩ до райони, които са огнища на заразата, но не се обмисля ограничаване на пътуванията в САЩ, предаде "Ройтерс".

Междувременно Тръмп е превел заплатата си за последното тримесечие на 2019 г., която е 100 000 долара, на министерството на здравеопазването, за да се използва за борба с инфекцията.

Китай

Китай отбеляза леко намаляване на новите случаи на заразени с коронавируса. Днес властите съобщиха за 119 нови случая - спад в сравнение със 125-те, за които беше съобщено вчера, предаде Асошиейтед прес. От Ковид-19 са починали още 38 души, с което смъртните случаи в континентален Китай стават 2981.
В китайския град Ухан, откъдето тръгна болестта, още 1859 души са излекувани и изписани от болница, но остават под двуседмична карантина.

Тъй като броят на новопостъпилите в болница е по-малък от изписаните, властите на провинция Хубей казаха, че планират да затворят някои от полевите болници, които бяха създадени в последните седмици за справяне с големия поток от пациенти.

Аржентина и Чили вчера потвърдиха първите си случаи на заразяване с коронавируса, предаде ДПА. Те са на хора пътували до Европа.

Южна Корея

Броят на заразените с коронавирус в страната достигна 5328, съобщи ТАСС, цитирайки Центъра за контрол и профилактика на заболяванията към министерството на здравеопазването. До момента починалите са 32 души. Най-много са заразените в град Тегу и съседната провинция Кенсан-Пукто. В Сеул е регистриран един нов случай, в Пусан - три. Напълно излекувани са 41 души, а под карантина се намират 28,4 хиляди граждани. За коноравирус в страната са изследвани над 130 хиляди души.

Индия

28 са потвърдените положителни проби за коронавирус в страната, съобщава в. The Times of India, цитиран от ТАСС.

Един случай е регистриран в Ню Делхи, 6 са в град Агра, един в щата Телангана и три в Керала. Потвърдени са положителни проби при 16 италиански граждани и индийския им водач, които са пребивавали в Ню Делхи.
По-рано беше съобщено за 6 случая на заразени в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!