Строежът на национална детска болница може да започне догодина

Янка Петкова 13 януари 2023 в 13:01 2220 2

терен

Снимка Министерство на здравеопазването

Оглед на терена за строеж на национална детска болница

До края на годината ще завършат процедурите по плана и проекта за национална детска болница, а в началото на следващата може да започне строителството. Обикновено такава болница се строи за 2-2,5 години.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който присъства на оглед на терена в  столичния квартал "Горна баня" заедно с премиера Гълъб Донев и здравния министър Асен Меджидиев.

Европейската инвестиционна банка ще окаже съдействие на България по проекта за строеж на национална детска болница, потвърди пред журналисти служебният премиер. Донев каза още, че израелски специалисти също ще окажат експертна помощ при изготвянето на проекта за новото лечебно заведение.

Според министър-председателя избраният терен в "Горна баня" е подходящ, защото се намира в близост до парк, а наличието на минерална вода в района благоприятства развитието и на бъдещ рехабилитационен център към лечебното заведение.

Министър Меджидиев подчерта, че обектът е с национална значение и стартирането му е било "една от основните задачи от президента".

Според него теренът позволява изграждането на модерно съоръжение - болница с хотел за близките, рехабилитационен център, подземни паркинги, достъп от няколко страни, връзка с други болнични структури, хеликоптерна площадка.

Меджидиев каза още, че необходимите документи са съгласувани с МОСВ и Министерството на културата и са предадени в МРРБ за разработване на градоустройствения план. Той припомни, че холдингът, който трябваше да реализира проекта ("Детско здраве") е възстановил над 8,5 млн. лв. от деветте милиона, които му бяха преведени авансово.

Министърът не се ангажира с точна цифри за стойността на проекта, но заяви, че такъв се изготвя с участието на водещи педиатри, минало е общественото обсъждане.

Болницата ще бъде обезпечена с всички необходими специалисти, модерна апаратура. Предстои изготвянето на анализ на нуждите със съдействието на Европейската инвестиционна банка. Планирано е пътуване в Израел за среща с експерти и във Великобритания за консултации по повод анализа. Разчуло се е в цяла Европа. Не всяка държава има национална детска болница, изтъкна Меджидиев.

С решение на Министерския съвет от 2 ноември 2022 г. беше прието новото лечебно заведение да бъде построено върху терена от около 40 декара в квартал „Горна баня“ на столичния район „Овча купел“, който се намира в непосредствена близост до болницата по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“. Тогава бъдещата детска болница придоби статута на „обект с национално значение“, което ще улесни и значително ще съкрати сроковете за изграждането ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

13.01 2023 в 15:39

Гнуслярите от Гълъбарника да престанат да се гъбаркат гнуслярски с нерешения толкова години от всички правителства проблем с Национална детска болница, гадно е!
Гнуслярчетата са от Служебно правителство, а се размазват пред медиите, все едно ще векуват във властта!
Болница няма, а тия се събрали на поляната тъпоглава реклама да си правят, отврат!

10298

1

AntiZ

13.01 2023 в 14:34

"Не една, а четири" се изцепи банкянския проста преди изборите. Някой помни ли? Тия лъжат повече от руснаците. Ама прост народ, ей...

https://m.offnews.bg/news/Politika_8/Ne-edna-a-chetiri-detski-bolnitci-kakvo-obeshtava-GERB-v-predizborna_784987.htm l