Решиха го: Националната детска болница ще е в Горна баня

OFFNews 02 ноември 2022 в 11:09 5350 2

Иван Шишков и Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Шишков, министър на регионалното развитие и благоустройството, д-р Асен Меджидиев, министър на здравеопазването

Окончателно е избран най-подходящият терен за изграждане на Национална детска болница, който отговаря на всички критерии, които бяха поставени за модерна европейска детска болница. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният здравен министър Асен Меджидиев. Теренът е 40 декара и се намира в Горна баня, район "Овча купел", близо до Ортопедичната болница, уточни той.

Теренът е изключително подходящ, тъй като има много добър климат на конкретното място с много добър достъп. Той позволява към детската болница да бъдат изградени хотел за родители и рехабилитационен център; да се обособят отделните спешни и реанимационни структури, обясни Меджидиев.

Служебният регионален министър Иван Шишков уточни, че този терен е бил отреден за болничен комплекс. В средата обаче е имало частен имот. Кметът на "Овча купел" е открил собствениците. Направена е процедура по Закона за устройство на територията, така че частният имот да отиде в края на терена и да има чиста собственост, за да се построи болницата, допълни Шишков.

Бившият вариант не отговаряше на подробния устройствен план (ПУП). Държавата е загубила около 3 години, но днешният ден е изключително важен, защото вече има ясен хоризонт. Предстои предварителен договор и имаме уверение, че собственикът ще го подпише веднага след решението на Министерския съвет. После за месец-два ще бъде променен ПУП, за месец и половина - два ще бъде утвърден. Ще бъде направено ясно задание, в което Министерството на здравеопазването да възложи проектирането", обясни процедурата министър Шишков.

Здравният министър Асен Меджидиев каза, че ще посетят няколко такива болници в Европа. Той изрази увереност болницата да е наистина модерна и се надява проектът да бъде факт до 5-6 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1587

2

Lyusien

02.11 2022 в 13:00

Браво! Само едно е жалко, че детето ще порасне докато я построят!

14469

1

случайно прочетох

02.11 2022 в 12:12

Приветствам идеята! Мястото е подходящо за болница, а и ще има място и за паркинг.
 
X

Подкастът на OFFNews