Стара Загора и София са с най-мръсния въздух в ЕС

OFFNews 21 октомври 2020 в 13:40 3940 2

Стара Загора и София са с най-мръсния въздух в Европейския съюз, заяви председателят на Българска асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов във връзка с излезлия днес доклад CE-Delft на координиращата организация Европейски алианс за обществено здраве (EPHA).

Докладът е изработен от консорциум от НПО с дейност в обществена полза в 10 европейски държави (Испания, Франция, Германия, Полша, Словения, Унгария, Румъния, България, Нидерландия, Италия) под ръководството на координиращата организация Европейски алианс за обществено здраве (EPHA). Единствен участник от България е Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП).

Една от констатациите за България е, че броят на източниците за изследване на въздуха от 2013 г. е непроменен, проектите на общинско и национално ниво закъсняват, отлагат се във времето или просто не се изпълняват в предвидените параметри, а не 30% от планираното, посочи Пламен Таушанов.

Статистиката показва увеличената смъртност на пациентите от 5 вида заболявания от финни прахови частици (ФПЧ), особено в условията на COVID-19, което е свързано и с големи социални разходи и обедняване на населението.

Проучването изследва социалните разходи, свързани със замърсяването на въздуха в 432 европейски града в 30 държави (групата ЕС-27 плюс Великобритания, Норвегия и Швейцария). Социалните разходи включват както преки разходи за здравеопазване (напр. за прием в болница), така и косвените въздействия върху здравето (напр. заболявания като ХОББ или по-ниска продължителност на живота, дължащи се на замърсяването на въздуха). 

Какви ефекти имат върху здравето NO2 (азотен диоксид), PM2.5 (фини прахови частици 2.5) и озон според анализа:

Фини прахови частици

Доказаните ефекти: смъртност, включително и детска; загуба на работни дни; дни с ограничена активност; хроничен бронхит (ХОББ); хоспитализации, свързани с респираторни заболявания и сърдечносъдови заболявания. Като вероятни ефекти са посочени употребата на медикаменти, симптомите на долните дихателни пътища и диабетът.

Озон

Доказани ефекти: остра смъртност; хоспитализации свързани с респираторни и кардиологични заболявания; дни с ограничена активност; ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест ). Вероятни ефекти - хронична смъртност, загуба на работни дни.

Азотен диоксид

Доказани ефекти: повишен риск от смъртност (дългосрочен); бронхит при астматични деца; хоспитализации, свързани с респираторни заболявания. Вероятни ефекти - сърдечносъдови заболявания, остра смъртност.

Полициклични ароматни въглеводороди

Доказан ефект - рак, вероятен - сърдечносъдови болести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

1

Диди

21.10 2020 в 18:13

Благодарим ви г-жа Фандъкова за чистия въздух, който дишаме. Няма никаква изненада в това. Толкова го може нашето бабе и го прави усърдно в името на партията си, днешната партия, разбира се, а не предишната!!!