Срина се системата с пръстовия отпечатък в болниците

OFFNews 03 ноември 2016 в 11:43 7849 3

Системата за регистрация в болници с пръстов идентификатор се срина едва два дни след въвеждането на системата във всички болници. 

Причината за срива е, че в логовете на сървърите, които поддържат платформата, е постъпила повече информация, отколкото може да бъде обработена, съобщиха Здравната каса, цитирани от Дарик.

Системата е сигнализирала, че е препълнена през изминалата нощ. Екип на фирмата, която в поддържа, е започнал работа за отстраняването на проблема. 

Очаква се той да бъде отстранен до края на деня. 

В момента болниците приемат пациенти с лични карти - какъвто беше и начинът за прием досега. 

Новият начин за регистриране на пациентите при влизане в болница стана задължителен на 1 ноември. 

От края на юли тече и тестов период, който трябваше да покаже проблемите в системата, за да могат да се отстранят преди въвеждането ѝ във всички болници. 

Тестовото въвеждане на платформата трябваше да стане първоначално в пет болници, но и много други лечебни заведения изявиха желание да се включат. 

За въвеждането на системата бяха платени около 400 000 лева, а болниците трябваше сами да си закупят четците, всеки на стойност 286 лева. 

По данни на НЗОК от края на юли до 1 ноември над 300 000 души са се регистрирали за прием в болница чрез новата система. 

В деня на въвеждането ѝ във всички болници в редица лечебни заведения се образуваха опашки, тъй като системата отнема повече време за регистрация. 

Идеята за въвеждането на пръстовия идентификатор за вход в лечебните заведения е на новото ръководство на здравното министерство. 

Здравният министър Петър Москов обяви, че това е начин да се спре източването на Здравната каса. Въвеждането на системата обаче беше критикувано от болниците и общопрактикуващите лекари, както и от съсловните организации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12329

3

Шопа

03.11 2016 в 14:05

И тая система ще работи като старата, т.е. никак и до 2г. ще я махнат

14344

2

Nibble

03.11 2016 в 13:53

Единственото ми "притеснение" е , че когато Москов престане да бъде министър и няма НСО около себе си, някой друг да не ме изпревари..... За Шарков имам същото "питеснение"....