МЗ иска да влизаме в болница с платена карта, ако откажем да се чекираме с пръст

OFFNews 01 ноември 2016 в 16:00 5052 2

Здравното министерство иска хората, които отказват да се регистрират в болница с пръст, да се регистрират с карта, за издаването на която ще трябва се плаща. Това обясни пред bTV зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. 

Картата ще бъде издавана срещу заплащане, защото тези пациенти са отказали да използват безплатната система, която иначе е гарантирана, посочи Шарков. 

Платените карти все още обаче не са факт. 

Пръстовите идентификатори, с които от днес са вход за всички лечебни заведения, са разработени така, че освен с пръстов отпечатък, чекирането да става и със специална карта, за да може след време устройствата да се използват за новите лични карти с биометрични данни. 

След като чекирането с пръст вече е задължително, е предвидено и как се реагира, ако пациентът откаже да се чекира с пръст. 

По думите на Шарков обаче тестовият период е показал, че много малко пациенти са отказали категорично пръстова идентификация - при 300 000 регистрирани едва 100 са отказали новия начин за регистрация. 

Ако пациент откаже да се регистрира с пръстовия идентификатор, болницата ще уведомява съответната районна здравна каса, която ще изпрати на място инспектори, за да убеждават пациента да се регистрира по този начин. Ако той все пак откаже, ще може да се регистрира с лична карта и дори с персонален идентификационен код от НАП, ако има такъв. 

Допълнителните възможности са дадени, за да може на всеки пациент да е гарантирано оказването на медицинска помощ, посочи Ваньо Шарков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

2

Red or Dead

02.11 2016 в 00:28

Ето как може да се отървем от пръстовите отпечатъци на психопата
Москов!!

https://goo.gl/bqJtj1

15914

1

поп Дръвчо

01.11 2016 в 20:56

Ей, заради няколко милиона лева на толкова хора ще скъсат нервите.
 
X

Подкастът на OFFNews