Спряха разследването за разменените бебета, не могат да установят кой е виновен

OFFNews 05 октомври 2023 в 13:38 692 0

Втора АГ болница

Снимка БГНЕС

Болница "Шейново"

Досъдебното производство за разменените бебета е спряно. Това са съобщили от Софийската районна прокуратура след запитване на Нова телевизия.

„След детайлно запознаване на наблюдаващия прокурор със събраните в хода на разследването данни, производството е спряно, тъй като не е установен по безспорен и категоричен начин извършителят“, се казва в съобщение на прокуратурата. Според запознати, ако постъпят нови данни по разследването, делото може да бъде възобновено.

В хода на досъдебното производство са били разпитани над 20 свидетеля, сред които майките на разменените бебета, акушерките и лекарите, присъствали на раждането, неонатолозите, прегледали децата, директорът на болницата, както и всички лица, които имат отношение към случая.

Направени са ДНК експертиза и графическа експертиза. Отправено е запитване до болницата, относно размяната на бебетата. Изискани са данни от проверката на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Към делото са приложени и справки от Столична регионална здравна инспекция и от Столична община дирекция "Здравеопазване".

От установеното по делото е видно, че не са спазени вътрешните правила на болницата, посочват от прокуратурата.

Преди дни се проведе първото заседание по делото за разменените бебета в болница "Шейново", което стартира с неочакван обрат - разпитаният екип от болницата - твърди, че цифрите в гривничките са майките и бебетата са съвпадали. Искът, внесен от адвоката на едното от семействата, е за 300 000 лева и е за това, че болницата е отказала доброволно да изплати обезщетение.

Случаят стана известен през декември 2022 г.. Месеци по-рано една от майките е установила, че гривните на бебето ѝ и нейната собствена не съвпадат. ДНК експертиза е потвърдила съмненията на семейството. Впоследствие децата бяха върнати на биологичните им родители, а семействата обявиха, че ще съдят болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки