Обрат: От Шейново твърдят, че гривничките на разменените бебета съвпадали

OFFNews 03 октомври 2023 в 13:57 2920 0

новородено

Снимка Pixabay

Казусът "Шейново"

Първото заседание по делото за разменените бебета в болница "Шейново" започна с неочакван обрат - разпитаният екип от болницата - общо 9 свидетели, 6 от болницата и трима близки на семейството са заявили, че всичко е било наред с гривничките, цифрите са съвпадали, съобщи БНТ.

Искът, внесен от адвоката на едното от семействата, е за 300 000 лева и е за това, че болницата е отказала доброволно да изплати обезщетение.

"Стана ясно от свидетелските показания, че номерата на гривничките са проверени, дали отговарят една на друга, проверени са да няма фабричен дефект, че са поставени от акушерката", заяви Величка Костадинова, адвокат на болница "Шейново".

"Почти всички заявиха, че едва ли не в АГ "Шейново" вървят по коридорите и викат номерата на гривните и номерата на бебетата, за да може да ги чуе някой и да знае евентуално кой номер е бебето, допълни Стоян Стойков, адвокат на семейството.

Според адвоката на семейството от болницата се опитват да направят внушение, че е възможно бебетата да са били разменени нарочно след изписването им. Другото семейство също е завело иск в размер на 300 хиляди лева.

Адвокат Стойнов каза още, че сред свидетелите е липсвала акушерка, която е била на смяна в деня на раждането на двете деца и напуснала работа два дни по-късно.

Казусът стана публичен през декември 2022 г., повече от два месеца след раждането на децата. След като втори ДНК тест установи размяната, двете майки се съгласиха децата да бъдат отглеждани от биологичните си родители. Наложени бяха и дисциплинарни наказания на няколко души от персонала на болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика