Специализантите по медицина ще връщат само таксите за обучение, ако не работят по разпределение

OFFNews Последна промяна на 04 февруари 2020 в 12:44 1102 1

Снимка Pixabay

Специализантите по медицина държавна поръчка няма да възстановяват субсидията, ако не желаят да работят три години по разпределение.

Това предвижда една от промените в наредбата за специализации, публикувана в сайта на МС за обществено обсъждане.

Според предложената промяна, в тези случаи те няма да дължат изплатената субсидия за срока на обучението, а ще връщат само платените от министерството такси за теоретично обучение.

Искането да се премахне задължението на специализантите да връщат парите за обучението си, ако се откажат от работа по разпределение, беше едно от основните на младите лекари, тъй като в случай че не завършат специализацията си или не получат специалност, щяха да бъдат принудени да възстановят всички изработени от тях пари.

В мотивите към проектонаредбата от МЗ отчитат, че размерът на предвиденото обезщетение е твърде висок, това може да доведе до отблъскване на потенциалните кандидати за специализанти по клинични специалности, финансирани от държавата, и може да има обратен ефект.

По тази причина в проекта на наредба е предвидено, че ако специалист, за когото са осигурявани средства по чл. 42 б на наредбата, не изпълни задължението си да работи за срок от три години, той дължи обезщетение на Министерството на здравеопазването в размер на изплатените за него такси за теоретично обучение и такси за провеждане на модули извън базата, но няма да връща парите за трудовото си възнаграждение.

Ако специалистът е отработил част от задължителния тригодишен период, обезщетението се изчислява пропорционално, пише в мотивите към проекта за изменение и допълнение на Наредбата. Когато обучението пък е прекъснато поради болест или злополука, специализантите няма да дължат нищо.

Проектът удовлетворява и останалите искания на младите лекари. Според досега действащата наредба специализантите, за които е изплащана държавна субсидия, след придобиването на специалност, могат да избират от списък с областни или общински лечебни заведения, определени от министъра на здравеопазването, в които са длъжни да работят по придобитата специалност за срок от три години.

Тъй като специализантите няма как да знаят къде ще работят при завършване на обучението си, според измененията лечебното заведение, получавало средства от МЗ, първо ще предлага на завършилия специализант да работи в него за срок от три години. Едва в случай, че не бъде постигнато съгласие, специалистите, за които са осигурявани средства от Министерството на здравеопазването, ще са длъжни да работят по придобитата специалност в избрани от тях лечебни заведения, области или общини, определени от министъра на здравеопазването. До изтичане на тригодишния срок обаче специалистите ще имат право да сменят лечебното заведение, в което работят с друго лечебно заведение, определено от министъра на здравеопазването, т.е. няма да са длъжни да работят в едно единствено лечебно заведение.

В допълнение кандидатите за специализация и специализантите ще могат, при желание, да сключват и предварителни договори с лечебни заведения, определени от министъра на здравеопазването, за работа в тях след придобиване на специалност. „По този начин ще се гарантира в по-голяма степен правото на придобилите специалност да избират и да променят своята месторабота при запазване на обществения интерес, свързан с осигуряване на медицински специалисти в райони с установен недостиг на специалисти“, пише в мотивите към проекта.

Подробно описани са и условията за провеждане на конкурси за заемане на длъжностите за специализанти, което също беше част от исканията на младите лекари. Уточнени са конкретни критерии, които работодателят да взима предвид при провеждането на конкурса. При провеждането на конкурса по реда на Кодекса на труда се вземат предвид: средният успех от следването и от държавните изпити; оценките по учебните дисциплини, съответстващи, включващи или най-близки до специалността, за която се кандидатства; резултатът от проверка на познанията на кандидата по специалността, за която кандидатства; другите умения и компетенции, необходими за заемането на длъжността (социални, организационни, компютърни, езикови и др.). Предвидено е протоколът от проведения конкурс по реда на Кодекса на труда да е един от задължителните документи, които се изпращат от базата за обучение във висшето училище при регистрирането на специализанта.

Специализантите на срочен трудов договор ползват платен служебен отпуск при провеждане на обучението си по модули, които базата за обучение не може да проведе и при провеждане на теоретичното обучение. Посоченото изискване няма да натовари финансово базата за обучение, тъй като длъжността, която специализантът заема, е в щата на лечебното заведение и съответно са предвидени финансови средства за нея, пишат от министерството.

Срокът на общественото обсъждане на проекта е 1 март 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Billy111

04.02 2020 в 15:22

Пълен абсурд е това, по-добре ще е нищо да не връщат и въобще да няма разпределение нека държавата да не гони и малкото желаещи лекари, които искат да работят тук.