Специалистите: Високата температура може да увеличи броя на епилептичните пристъпи

УМБАЛ "Св. Иван Рилски" публикува препоръки за епилептиците в условията на COVID-19

OFFNews Последна промяна на 06 април 2020 в 13:50 2184 0

COVID-19, както и всяка друга вирусна инфекция, която протича с висока температура, може да увеличи епилептичните пристъпи. Подобен ефект върху хората може да имат и стресът, и страхът от неизвестността, които се създадоха около заболяването.

За това предупреждават от Световната лига срещу епилепсията в изготвени заради пандемията препоръки. Те са съставени въз основа на най-честите въпроси за лечението на хора с епилепсия и са преведени и адаптирани от доц. Петя Димова – невролог в единствения у нас Референтен център за Функционална и Епилептична Хирургия, който функционира към УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Специалистите предупреждават пациентите да приемат редовно лекарствата си и да следят внимателно състоянието си, тъй като въпреки планирането епилепсията не е предвидима болест. Ето и случаите, при които пациенти с епилепсия трябва да отидат в спешно отделение:

- при пристъп със загуба на съзнание повече от 5 минути, който не е спрял спонтанно и в домашни условия не може да се приложи „спасително“ лекарство;

- когато пристъпите продължават, след като човек е приел такова лекарство;

- когато човек с пристъп се е наранил сериозно или има проблеми с дишането;

- когато пристъпът е довел до сериозна травма на главата.

Пациентите, които страдат само от епилепсия (т.е. нямат други придружаващи заболявания) не са с по-висок риск от заразяване с COVID-19 или тежко протичане на инфекцията. За тези хора няма данни, че при епилепсия имунната система е отслабена. Те не трябва да се приемат за „имунокомпрометирани“ и нямат „имунен дефицит“, се казва още в препоръките на ILAE.

Изключение са следните групи пациенти, които:

- приемат лекарства за контрол на пристъпите, които засягат имунната им система (например АСТН, стероиди, еверолимус, имунотерапии);

- имат други неврологични проблеми, които засягат имунитета им. Хората в тези ситуации са изложени на по-голям риск от развитие и по-тежки симптоми на различни вирусни заболявания.

- имат други медицински проблеми, които биха могли увеличат риска от по-тежко протичане на COVID-19.
Няма доказателства, че използването на традиционните лекарства против гърчове увеличава риска от коронавирусна инфекция.

„За съжаление повечето от препоръчваните т.нар. „спасителни“ лекарства, не са налични в България. Заедно с Асоциацията на родителите на деца с епилепсия отдавна алармираме за това институциите, но без успех. Досега пациентите си набавяха тези медикаменти от чужбина, но в момента дори и тази възможност не съществува, което ги поставя във висок риск от влошаване на епилептичното заболяване“, обяснява доц. Димова.

Документът на ILAE за лечение на епилепсия в условията на COVID-19 епидемия е качен на страницата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Към него има и план за действие при епилептичен пристъп, който е добре да бъде изготвен от/за всеки пациент като подготовка за действие в спешни ситуации.

Приложен е и списък на известните към момента взаимодействия между антиепилептичните медикаменти и прилаганите в момента терапии при COVID-19, с акцент върху Хлорохин и Хидроксихлорохин, които трябва да се имат предвид от лекарите, занимаващи се с COVID-19, но е добре и пациентите/техните близки да са осведомени за най-важните възможни нежелани реакции.

Около 70 000 души страдат от епилепсия у нас. Най-засегнати от заболяването са децата, тъй като в 60% от случаите то започва в детска възраст. Около 15 000 от пациентите са с фармакорезистентна епилепсия, която не се поддава на лечение с медикаменти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови