Специалист: До 2050 г. антибиотичната резистентност ще е по-честа причина за смърт от рака

OFFNews Последна промяна на 16 януари 2018 в 15:50 3382 0

В света се отчитат над 700 000 жертви вследствие на антибиотична резистентност. Предполага се, че до 2050 г. тя ще се превърне в по-често срещата причина за смърт от рака. 

Това заяви пред БНР ръководителят на Националната референтна лаборатория "Контрол и монитиране на антибиотичната резистентност" към Националния център по заразни и паразитни болести доц. Иван Иванов. 

Антибиотиците от момента на своето създаване са спасили милиони хора. Те се употребяват за лечение само на бактериални инфекции. Не са приложими при сезонни вирусни заболявания, обяснява доц. Иванов.

Той напомни, че първоначално се е смятало, че към тях няма резистентност, но вече е ясно, че това не е така. "През последните години с появата на всеки нов антибиотик, още преди да е пуснат в употреба, срещу него вече има налице резистентни щамове. Проблемът е много сериозен", подчерта специалистът.

"В момента и в България има щамове, които не са податливи на третиране с нито един познат антибиотик. При такива инфекции може единствено да се прибегне до комбинация от няколко антибиотика, и то в сериозни дози", обясни той.

По думите му един от основните проблеми е употребата на евтини антибиотици от групата на цефалоспорините в българските болници, което е довело до висока резистентност към тези лекарства в нашите лечебни заведения. 

"От НЦЗПБ алармираме за това, необходима е наредба или дори закон, с който да се регламентира ограниченото приложение на тези антибиотици. Смятам, че до няколко години 100% от щамовете в болниците ще бъдат резистентни на тези препарати", допълни доц. Иван Иванов.

Той е категоричен, че най-големият проблем е не толкова свръхизползването на антибиотици, колкото неправилната им употреба. 

"Антибиотици трябва да се изписват само по индикации, след като бъде направена антибиограма. Ако са необходими незабавни мерки, се прилага по-широкоспектърен антибиотик, но след като станат ясни резултатите от микробиологичното изследване, е редно да се приложи друг – тясноспектърен, насочен само към открития микроорганизъм. Личният лекар трябва да не залита към широкоспектърните и да инициира правенето на антибиограма", каза соециалистът.

По думите му срещу инфекциите много е важно да се спазва лична хигиена  и изпълнението на Имунизационния календар. 

За противодействие на микробиотичната резистентност Световната здравна организация съветва да се приемат антибиотици само след лекарско предписание и винаги да се изпълнява прецизно рецептата на лекаря - терапията да не се прекъсва самоволно. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !