След остър дебат за цените на онколекарствата депутатите приеха бюджета на НЗОК

OFFNews 26 юли 2023 в 16:08 810 0

заседание

Снимка БГНЕС

Второ четене на Законопроекта за бюджета на НЗОК

Въвеждането на механизъм, с който да се прекрати практиката Здравната каса да заплаща на болниците онколекарства с разлика от 10 пъти за един и същ медикамент, предизвика остър дебат по време на второто четене на Бюджет 2023 на НЗОК. 

С мярката се цели да се премахне възможността за разхищаване на обществен ресурс, когато няма договаряне чрез централизиран търг на Министерство на здравеопазването. Такъв търг не е провеждан "от година и половина-две" заради обжалване и съдебни дела от дистрибутори на лекарства.

Възможността за договаряне на различни цени от лечебните заведения коства между 60 и 100 млн. лв годишно, а бюджетът за онколекарства за 2023 г. възлиза на 764 милиона лева.

За да елиминира подобна възможност финансовото министерство предложи НЗОК да плаща на най-ниската цена, но предложението първоначално беше отхвърлено като твърде рестриктивно. Между двете четения на законопроекта бяха направени компромисни предложения от председателя на Комисията по здравеопазване Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) и от Васил Пандов (ПП-ДБ).

По време на дебатите днес нито един от механизмите, предложени от двамата депутати, не беше приет, а вносителите влязоха в спор, кой от тях би нанесъл по-малко щети на бюджета на Касата. В крайна сметка парламентът гласува първоначалното предложение на финансовото министерство. Поправката беше приета с гласовете на всички партии, без БСП, които настояваха текстът да отпадне и да се презицира в нов законопроект, а не да се внася през преходните и заключителни разпоредби.

Преди да бъде гласувана поправката Костадин Ангелов определи варианта на Министерството на финансите като "най-лошият" възможен. Според него това би донесло загуби на болниците, ако НЗОК плаща по-малко за лекарствата, които вече са договорили при обществените поръчки. Неговото предложение за изчисляване на крайната стойност по формула, предложена от работна група в здравното министерство, не беше подкрепено.

Не бе приет и вариантът на Васил Пандов, който предложи да се вземе средноаритметична цена от петте най-ниски за предходните три месеца.

В подкрепа на предложената от МФ промяна се изказаха подуправителката на НЗОК Йорданка Пенкова и зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

"От година и половина-две НЗОК е упреквана, че плаща на различна цена на лечебните заведения за един и същ продукт. Моля да се приеме текст, който даде възможност тази несправедливост да бъде разрешена, не отлагайте. Вче сме платили 1 млрд лв. за лекарства, в бюджета са предвидени 1,7 млрд. лв, а сме още юли месец", призова Пенкова.

Тези текстове са защитен механизъм за това, че МЗ вече три години не може да въведе централизираното договаряне поради поредица обжалвания и съдебни дела. Преди три години като централен орган за договаряне министърът на здравеопазването успя да договори най-ниските цени за 14 групи лекарства, в резултат на което всички болници работеха на тях. За да излезем от тази патова ситуация ви предлагам да приемете този текст по вносител, подкрепи д-р Пенкова и зам.-министърът Илко Гетов.

В крайна сметка депутатите приеха окончателно бюджета на НЗОК за 2023 г., който възлиза на малко над 7 млрд. лева. С промени между първо и второ четене народните представители гласуваха 4 млн. лева повече в бюджета за диетични храни, заплащани от Здравната каса. Решението е в отговор на дългогодишните искания на пациенти фондът да поема медицинските храни на повече групи пациенти.

В бюджета на Касата се очаква да постъпят общо приходи и трансфери в размер на 7027,2 млн. лв., или с 910,9 млн. лв. повече от 2022 г.

Разходите и трансферите за 2023 г. са разчетени в размер 7027,2 млн. лв. Тази сума е с 910,9 млн. лв. повече от сумата за 2022 г. Бюджетът на НЗОК за 2023 г. е с балансирано бюджетно салдо, а размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за тази година е осем на сто.

Прието беше в раздела "Здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ, (включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение)" да бъдат добавени 6 660 000 лв. за "Амбулаторна процедура диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства", които досега не са били заплащани от фонда. Тези средства са предвидени за работа на детските психотерапевти с деца със специални потребности.

НЗОК осигурява финансиране на аптеки, които изпълняват дейности по договор с касата в отдалечени, труднодостъпни райони или са единствeн изпълнител за съответната дейност в общината, както и с денонощен режим на работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика