Повече средства за медицински храни определи ресорната комисия с второто четене на Бюджет 2023 на НЗОК

OFFNews 24 юли 2023 в 17:40 396 0

НЗОК

Снимка БГНЕС

Национална здравноосигурителна каса

Повече средства за медицински храни прие с второ четене на Бюджета 2023 на НЗОК ресорната комисия в парламента на извънредно заседание.

В приходната част на бюджета за 2023 г. се очаква да постъпят общо приходи и трансфери в размер на 7 027,2 млн. лв., или с 910,9 млн. лв. повече от 2022 г. Общо разходите и трансферите за 2023 г. са разчетени в размер 7 027,2 млн. лв. Тази сума е с 910,9 млн. лв. повече от сумата за 2022 г. Бюджетът на НЗОК за 2023 г. е с балансирано бюджетно салдо, а размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за тази година е 8 на сто.

Прието бе и предложението на ПГ "Продължаваме Промяната-Демократична България" за допълнителни 4 млн. лева за за медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната.

Към момента НЗОК заплаща храните за домашна употреба само за седем заболявания, посочват вносителите на предложението. НЗОК не заплаща течни форми на храните, ентерални храни, храни за малнутриция, храни за пациенти над 18 г.

Не се реимбурсират консумативи за ентерално хранене, които също са сериозен разход за пациентите. Според становищата на експертните съвети към МЗ, нуждаещи се с над 100 други заболявания, включително малнутрицията, изобщо нямат достъп до диетични храни и се препоръчва да бъдат добавени в списъка на НЗОК за реимбурсиране на диетични храни за специална медицински цели за домашно лечение, изтъкват още още вносителите на предложението.

Комисията не прие предложенията на ПГ "БСП за България" за лекарствени продукти за домашно лечение на деца до 14-годишна възраст по лекарско предписание да се предвидят още 120 млн. лева.

Румен Гечев посочи съответните източници на финансиране на предложението от проектобюджета на НЗОК. Той мотивира предложението с катастрофалното по думите му състояние на демографската картина в страната. Не беше прието и предложението за допълнителни 5 млн. лева за помощни средства, приспособления и медицински изделия за хората с увреждания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

Комисията прие предложението ПГ на ИТН в раздела "Здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ, (включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение)", да бъдат добавени 6 660 000 лв. за "Амбулаторна процедура диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства", които досега не са били заплащани от НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews