След буря останете на закрито поне 30 минути - съвети за безопасност и оказване на първа помощ

Ако човек е пострадал при гръм, първо проверете дишането му, съветва Марияна Манушева от фондация "Първите три минути"

Янка Петкова 28 септември 2022 в 14:49 3469 1

Емил Нешев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст

При буря търсете закрити места и останете там поне 30 минути след отминаването ѝ, съветват експерти от Планинската спасителна служба към БЧК.

След вчерашния случай, в който трима души загинаха, а един пострада от паднала мълния, Планинската спасителна служба отправи препоръки как да се предпазим.

Основното, което трябва да направим, е да се информираме за прогнозата за времето, да се отървем от всички електрически уреди и метали по нас и да влезем на закрито, каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Какво представляват мълниите

Мълнията е електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност. Те могат да достигнат до един милион волта напрежение, обясни Нешев.

Не оставайте на открито

Ако сте в сграда – трябва да останете там, ако сте в кола – също, а ако се намирате навън, трябва да влезете на закрито. Най-голямата опасност е да стоите на открито или до дървета, заяви Нешев. Той добави, че след отминаване на бурята е силно препоръчително да останем поне 30 минути на закрито, защото една гръмотевица може да се движи до десет километра в хоризонтална посока. Дори и бурята да е отминала, мълнията може да ни засегне, каза директорът на ПСС. Друга препоръка е да се отървете от всичко електронно и метално по вас.

Какво да направите, когато няма къде да се скриете

Добре е да заемете поза, която е близко до земята. Може да сте клекнали, но в никакъв случай ръцете не бива да опират земята, можете да се хванете за глезените си или коленете, препоръча Емил Нешев.

Има ли опасност, ако се намирате в сграда без гръмоотвод

Когато сте в сграда, която има електрическа мрежа и водопровод, но няма гръмоотвод – шансът да има последствия за хората в нея, когато я удари мълния е по-малък. Ако обаче няма нито гръмоотвод, нито електрическа инсталация и водопровод, тя е далеч по-опасна, каза д-р Едмонд Йорданов – лекар към ПСС.

По думите на Емил Нешев причината за по-честите инциденти напоследък са климатичните промени. В глобален мащаб наблюдаваме климатични изменения, добави директорът на ПСС.

Мариана Манушева от фондация "Първите три минути", курс по оказване на първа помощ

Първа помощ на пострадал от мълния: осигурете безопасността си и проверете дали той диша

Когато някой е поразен от мълния, той може да има животозастрашаващи увреждания, затова е необходимо да му окажем първа помощ възможно най-бързо. Първо обаче трябва да осигурим собствената си безопасност, казва Марияна Манушева от фондация "Първите три минути".

Какви са препоръките

Докато гръмотевичната буря все още продължава и има опасност от нова мълния, важно е да преценим дали можем безопасно да достигнем до пострадалия и да го преместим на сигурно място.

В случай че това не е възможно, може да се наложи само да подадем сигнал на тел. 112 и да останем на закрито до отминаване на опасността. Ако се налага преместване на пострадалия, трябва да бъдем максимално внимателни с евентуалните изгаряния, които той може да има по тялото.

Ако можем да се доближим безопасно до пострадалия, той сам по себе си не представлява опасност за нас. Веднага трябва да установим дали е в съзнание и дали диша нормално, тъй като удар от мълния може да доведе до спиране на нормалната сърдечна дейност.

Когато сърцето е спряло и пострадалият не диша нормално, незабавно трябва да се започне сърдечен масаж и изкуствено дишане и при първа възможност да се използва автоматичен външен дефибрилатор.

Ако пострадалият диша нормално, но е в безсъзнание, трябва да бъде обърнат настрани, в стабилно положение, и с проходими дихателни пътища и дишането му да бъде проверявано периодично до идване на линейката.

Възможно е да има рани от изгаряния, които са с по-нисък приоритет от дишането и сърдечната дейност, така че първата помощ за тях трябва да се отложи до установяване на стабилно съзнание и дишане у пострадалия.

Необходимо е раните да бъдат охладени, като се обливат с чиста вода в продължение на минимум 10-15 мин. Впоследствие, ако все още линейката не е пристигнала, наранените места трябва да се покрият внимателно, без да се притискат, със стерилни марли, чисти кърпи или кухненско стреч фолио, за да се намали вероятността от замърсяване.

Общото състояние на пострадалия може да се влоши бързо, затова е необходимо да не бъде оставян без наблюдение и по възможност да бъде завит със спасително одеяло, за да се запази телесната му топлина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!