След 30-годишна възраст рязко намаляват нивата на витамин Д в организма

Допълнителният прием е препоръчителен само след предварително изследване

OFFNews 02 ноември 2022 в 09:49 1408 0

доц. Даниела Попова

Снимка Архив

доц. Даниела Попова, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната за лечение на метаболитни нарушения към болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“

След 30-годишна възраст рязко намалява възможността за синтезиране на витамин Д през кожата, но не трябва да се приема без предварителни изследвания на нивото му.

Това каза за БТА доц. Даниела Попова, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната за лечение на метаболитни нарушения към болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Витамин Д е може би единственият витамин, за който ние имаме възможност за собствен синтез - под влияние на слънчевите лъчи, но това е много малка част от нуждите ни – едва 7 процента, посочи лекарят. С увеличаване на възрастта на човека силно намалява възможността за синтез. Пикът на синтеза е във възрастта 25-30 години.

Преди прием на допълнително количество витамин Д трябва да се направят изследвания за нивото му в организма, предупреждава доц. Попова.

Обичайно се препоръчват дневно 400 единици витамин Д, но има много хора, които се нуждаят от повишен прием – бременни, кърмещи, хора над 75-годишна възраст. При тези групи препоръката е до 1000 единици дневно. Особено важна е повишената нужда от витамин Д за хората, страдащи от остеопороза - „тихо“ заболяване, водещо до намаляване на минерализацията на костите, посочва специалистът.

Защо не бива да се прекалява с приема

Хипервитаминозата е опасна, но виждаме такъв резултат понякога и сред пациентите ни. Прекомерното приемане на витамин Д, без да се знаят първоначалните му нива в организма води до голямо натоварване на черния дроб, натоварва се метаболизмът, може да се получат и токсични нарушения на бъбреците, допълва ендокриноложката.

Какви заболявания може да провокира недостигът на витамин Д

Рискът при ниски нива на витамин Д в организма е много голям за евентуален тласък на остеопорозата. Заради ниско ниво на витамин Д се компрометира и имунитетът, увеличава се сърдечносъдовият риск, увеличава се и склонността към диабет. При хора, имащи жлъчни или панкреасни проблеми, е нарушен метаболизмът и обмяната на витамин Д.

В кои храни се съдържа

Най-високо съдържание на витамин Д има в рибите, а особено богат е хайверът им. Рибите, дори отглеждани в рибарници, биха осигурили необходимото количество на витамин Д в организма ни. Витамин Д е наличен в големи количества и в млечните мазнини, в сметаната, в кравето масло, в жълтъка. Сред растителните храни добри източници на витамин Д са суровите ядки, семената и гъбите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови