Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

След 30 години: България отново е член на Изпълнителния съвет на СЗО

OFFNews 05 юни 2024 в 13:53 796 0

проф. Пламен Димитров

Снимка Министерство на здравеопазването

проф. Пламен Димитров

77-та сесия на Световната здравна асамблея одобри кандидатурата на България за член на Изпълнителния съвет на Световната здравна организация (СЗО) – вторият по значимост орган в йерархията на СЗО след Световната здравна асамблея. За последно държавата ни е била член в този изпълнителен орган на СЗО през 1994 г., съобщиха от здравното министерство.

Титуляр за България в Изпълнителния съвет на СЗО е проф. Пламен Димитров – директор на Националния център по обществено здраве и анализи, а негов заместник е Катя Ивкова – директор на дирекция „Европейска координация и международно сътрудничество“ в Министерството на здравеопазването. Мандатът на България е тригодишен и ще приключи през м. май 2027 г.

Въпреки продължилите две години и половина преговори Международно споразумение, конвенция или друг инструмент на СЗО за превенция, подготвеност и реакция, държавите членки на СЗО не постигнаха консенсус. Затова 77-та Световна здравна асамблея прие резолюция, с която удължава срока за преговори. Максималният период е до провеждането на следващата Световна здравна асамблея (м. май 2025 г.). Държавите членки на СЗО ще трябва да проведат заседание през м. юли 2024 г., за да вземат решение относно графика за работа и работните методи.

Първото участие на България като член на Изпълнителния съвет на СЗО за първи път от 30 г. (3-4 юни 2024 г.) беше отбелязано и с приемане на България в Постоянния комитет по превенция, подготвеност и реакция на спешни здравни ситуации (подкомитет на Изпълнителния съвет на СЗО). Основната му функция е консултативна по отношение на въпросите за превенция, подготвеност и реакция при спешни ситуации.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов