Ще купим всички одобрени лекарства за COVID

Прехвърлихме пика, заболеваемостта спада, няма да има локдаун, обяви Стойчо Кацаров

Янка Петкова 12 ноември 2021 в 12:07 3118 0

Снимка Архив/БТА

Водим преговори за сключване на договори за доставка на всички разрешени за употреба в момента моноклонални антитела и противовирусни средства.

Това каза на брифинг на здравните власти служебният министър Стойчо Кацаров. Той уточни, че правителството е осигурило необходимите средства за закупуването им. 

Какви са лекарствата и кога ще бъдат у нас

"Доскоро единственият лекарствен продукт, с разрешение за употреба, беше ремдесивир – над 180 хиляди флакона са осигурени до момента за тежките случаи. Още две компании, притежатели на разрешение за употреба, подадоха заявка към Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) за моноклонални антитела. У нас вече са разпределени 3000 флакона в болниците в страната, а експертите изготвиха критериите за лечение и то вече се прилага. Договаряме се и с още един притежател на разрешение за употреба до 2-3 седмици тези препарати ще бъдат доставени в страната", съобщи д-р Десислава Велковска, директор Дирекция „Лекарствена политика“ към МЗ.

По думите ѝ моноклоналните антитела ще се прилагат чрез вливане, при лека до средно тежка форма на ковид, в амбулаторни условия, след което пациентът ще може да се прибере вкъщи.

Стартирана е и процедура за осигуряване на противовирусни продукти под формата на таблетки, които са за 5-дневен курс, два пъти дневно. Те са предназначени за лека форма на инфекцията и ще се предписват до 5-ия ден след положителния тест за ковид, каза още Велковска.

Тя уточни, че целта на министерството е до 2-3 седмици да бъде осигурена лекарствена терапия на пациенти от всички групи - с лека, средно тежка и тежка форма на коронавирус. 

Предстои да бъде договорен и още един продукт за болничното лечение на тежките случаи, той е имуносупресор, подобен на ремдесивир, който също се очаква до 2-3 седмици да бъде доставен, посочи д-р Велковска. 

Процедурата всъщност е малко по-бавна

Според препоръка на Европейската комисия държавите могат самостоятелно да вземат решение за прилагане на разрешени от ЕАЛ медикаменти, уточни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. За две от моноклоналните антитела има положително становище, до понеделник трябва да бъдат получени кратките им характеристики, след което се изпращат на ЕК и се очаква разрешението за употреба.

Кирилов допълни, че още едно моноклонално антитяло е със стартирана процедура за предварителен преглед и в следващите месеци се очаква да бъде достъпно за договаряне.

До края на ноември се очаква комитетът на ЕАЛ да излезе с научно становище, което да  позволи на държавите да прилагат този продукт преди ЕК да разреши.

В края на ноември се очаква и становището за имуносупресора, който подобно на ремдесивира се прилага при тежки случаи на коронавирус.

"Това, че се откриват допълнителни възможности за лечение на ковид, не означава да спрем да се ваксинираме. Повечето от тези лекарства имат ефективност от 50-60%, което не може да се сравнява с ваксините. Приоритет си остава ваксинацията. Нека тази възможност не се възприема превратно. Ако погледнем и чисто икономическата страна на въпроса - цената на ваксините е около 15-16 евро, а на лекарствата е 50-60 пъти по висока", заяви Кацаров.

Прехвърлихме пика, заболеваемостта спада, няма да има локдаун

Няма да има локдаун, данните от последните дни показват намаляване на заразените, ситуацията се подобрява, посочи в коментар за епидемичната обстановка у нас министър Кацаров. По думите му българите са се държали като европейци и са спазвали мерките, без да се залага на страха и сплашването.

Епидемиологът проф. Мира Кожухарова очерта тенденциите:

"На база 14-дневна заболяемост – от 2 седмици, средно за страната, спада темпът на нарастване на заразени, когато числата започнаха да намаляват. Вече се вижда резултатът - към момента сме надолу от пика, надяваме се при спазване на меките този ход надолу да продължи, макар че не във всички области това е така. Броят на хоспитализираните започва да намалява, надявам се тенденцията да се запази, нещата не стават бързо, последната вълна е най-интензивната. 13 седмици отне изкачването до пика на тази вълна", посочи проф. Кожухарова.

По думите ѝ нарасналият брой на тестовете заради зеления сертификат е позволил навреме да се открият и изолират заразените, което е отслабило хода на епидемията. Тя отчете повишен брой напълно имунизирани при най-възрастните.

Зеленият сертификат даде резултат, но ваксинациите трябва да продължат, констатира тя.

Има ли достатъчно тестове за учениците

В момента сме в процедура на договаряне на тестове, които да стигнат за месец напред, съобщи Кацаров. Той не можа да обясни защо се е стигнало до сключване на договор с фирма, която не е в състояние да спази клаузите:

"Кажете ми вие, защо една фирма се явява на конкурс да достави тестове в рамките на три дни, а след това не може. От 200 000 хиляди договорени теста бяха получени около 86 000. Поръчката е изпълнена частично, но докато не бъде доставено цялото заявено количество, на фирмата няма да бъда платено", заяви министърът. 

Здравната система се справя, механизмът за гражданска защита на ЕС е бил задействан превантивно

Министър Кацаров отчете още, че здравната система справя добре, натискът върху болниците намалява. По думите му това е в резултат на създадените ковид зони, които са свършили "добра работа".

"По данни от здравно-информационната система до момента през тях са преминали над 100 000 души, от които около 25 000 са били положителни. Това е причината за относително ниския процент хоспитализирани – сега има 16%  повече регистрирани заразени, но хоспитализациите са намалели с 35%. Това е така, защото част от хората са били лекувани в домашни условия", обясни министърът.

Той посочи, че механизмът за гражданска защита на ЕС е бил активиран след разговор с еврокомисаря Стела Кириакиду.

"Тогава страната беше с много висок брой заразени, току що бяхме въвели сертификата и активирахме механизма като допълнителна възможност. Слава Богу, засега не се налага да получаваме каквото и да било от Европейската комисия, но сме благодарни, че реагираха веднага", каза здравният министър и отрече да са "крили" този факт.

В края на брифинга Стойчо Кацаров съобщи, че извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с 4 до 6 месеца. Предстои правителството да вземе решение за окончателния срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови