Щабът: 80-годишен мъж от болница "Св. Наум" в столицата е приет с коронавирус в Пирогов

OFFNews 14 март 2020 в 08:21 24715 2

Снимка Александра Маркарян

80-годишен пациент на столичната болница "Св. Наум" е приет с коронавирус в Пирогов. Имал е признаци на болест различни от диагнозата, за която е хоспитализиран. В МБАЛНП “Св. Наум” под карантина са поставени персоналът и пациентите, взети са дезинфекционни мерки. Лечебното заведение се охранява от полиция. Уточняват се лицата, които са били в контакт със заразения.

Това съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг на оперативния щаб във ВМА.

Осем са новите потвърдени случаи през последното денонощие у нас. Най-младият е на 24 години, най-възрастният на 80.

Трима от заразените с коронавирус са настанени в болница, останалите, с леки или без симптоми, са под домашна карантина.

Мутафчийски каза още, че всички, които се връщат от Испания, ще остават под карантина. Най-вероятно предстои да се включат и Германия и Франция, но още не е взето решение.

Професорът заяви, че взетите мерки вече дават плодове. Четирима шофьори на тирове са арестувани за нарушаване на карантината.

Той каза още, че вече има шестима пациенти, болни от коронавирус, които се лекуват във ВМА, и лекарите имат първи впечатления как върви клиничното протичане на болестта.

Симптомите, които проявяват настанените във ВМА, са температура не по-висока от 38 градуса, силно зачервено гърло, не са засегнати други органи и системи освен респираторната система. Наблюдава се и пациент, при когото има силно понижени левкоцити и силно завишени моноцити, казаха експертите от щаба.

Прави впечатление, че хората са над 55-годишна възраст. Състоянието на всички е стабилно, стана ясно на брифинга. С тримата под домашна карантина има и видео връзка, и готовност за реакция, ако се влошат.

От 31 с положителни проби 10 лица нямат никакви симптоми, 1 е в тежко състояние - човекът, хоспитализиран в "Пирогов", който няма нито подобрение, нито влошаване и все още е интубиран, на командно дишане.

Стана ясно, че в Плевен болните са вече трима, но нямат връзка помежду си - вчера е приет мъж в умерено тежко състояние, поясни проф. Мутафчийски, който каза и че в болниците ще бъдат приемани само хора в умерено тежко състояние, тъй като здравната система няма капацитет и за тези, които нямат симптоми.

Към момента потвърдените положителни проби в страната са 31. Смъртните случаи - 1.

Как се диагностицира вирусът

Проф. Тодор Кантарджиев обясни, че се взема се материал от горната дихателна система.

"Генетичните тестове са най-модерното нещо в медицината, те показват наличието на RNK", отбеляза той и изтъкна, че съвременните тестове дават резултат от изследванията за изключително кратко време.

"В Плевен вирусът си се движи по пазарите и обществените места и това, че нямаме хиляди като в Италия, е добре. И аз си го обяснявам с взимането на противоепидемични мерки. Ако не се ограничат контактите на много хора на едно място, става ужасно като в Италия", заяви още проф. Тодор Кантарджиев.

В Европа

Критично остава положението в Италия. До момента жертвите 1240, само през последното денонощие са починали 270 души. В критично състояние са 1400. 

В Албания потвърдиха 33 случая на заразени с коронавирус до момента. В Босна и Херцеговина са 18, в Гърция - 190, в Северна Македония - 14, в Словения -141, в Сърбия 35, в Хърватия - 31, в Турция - 5.

Китай бележи най-нисия си ръст от началото на епидемията. Само 11 са потвърдените положителни проби за коронавирус през последното денонощие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови