Шефът на НЗОК: Парите за онколекарства през 2015 г. няма да стигнат

OFFNews 19 януари 2015 в 21:13 3737 2

Цените на някои клинични пътеки ще бъдат намалени. Парите за онколекарствата и за аптеките, заложени за тази година, няма да стигнат, защото са заложени с дефицит.

Това обясни директорът на Здравната каса д-р Румяна Тодорова след първото заседание на Надзора на Касата, цитирана от Дарик.

От март до края на годината болниците в страната ще получават 90% от това, което са похарчили през съответните месеци от миналата година, като няма да им се възстановяват средствата, изхарчени над планираното, посочи Тодорова.

Това е включено в споразумението с Лекарския съюз. Планираните пари са около 90% от тези за 2014 г., има и 5% за спешност, но те трябва да се компенсират в следващото тримесечие, уточни тя.

Надзорът на Касата взе решение днес за отблокиране на 190 млн. лева от оперативния резерв, с които ще се плати на болниците преди влизането в сила на новата методика.

Най-голямото притеснение обаче е за средствата за лекарства в аптеките и за лекарствата за онкоболни. Разчитаме на отстъпките, които трябва да се договорят с фармацевтичните компании. Така дефицитът може да се свие, подчерта Румяна Тодорова.

Тя припомни, че в първите месеци на миналата година за болниците е плащано по 137 млн. лева на месец, а след това през октомври се е стигнало до 168 млн. лева на месец.

Не са виновни болниците, а правилата на играта. След като правилата допускат такива хоспитализации, значи на друго ниво е проблемът. Трябва да се преразгледат алгоритмите на клиничните пътеки. Много дейности могат да минат към извънболничната помощ и така да струват по-малко, коментира Тодорова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови