Сертификатите за антитела - малко ред в голям хаос

Заради спецификата на обществото и проформа мерките, това е някакъв опит да се внесе малко ред, смята д-р Аспарух Илиев

д-р Аспарух Илиев 10 ноември 2021 в 13:28 1609 0

Снимка Архив

През последните дни си говоря с много хора и от двете страни на COVID барикадата. Убеден демократ съм, както и либерал - мразя ненужните ограничения, но вярвам в принципа на мнозинството и неговите решения. В същото време мнозинството има право на мнение, дори да се основава на ненаучни и лъжливи данни.

На няколко пъти коментирах антителата като показател за имунитет. Зелените сертификати се прилагат по смешен начин в България, както всичко в публичния живот - "през пръсти". Научните изследвания показват, че с настоящите тестове за антитела при COVID-19 не можем да сме сигурни колко точно е защитата, а само, че някаква защита има.

Количество на антителата не означава качество на антителата. Ако погледнем групите ваксинирани, преболедували и неболедували/неваксинирани, истински опасна за кризата е третата група. При ваксинираните имаме времеви критерий, както и при преболедувалите.

Ако знаем кога е настъпила болестта или е направена ваксината, можем да правим сравнително точни прогнози как се променя защитата с времето. За съжаление, в България имаме голям брой преболедували, които не искат да се ваксинират, но не са и регистриране в системата.

Важно е да се заведат в системата по един или друг начин. Следователно единствено антителата могат да кажат нещо за това дали имат някаква защита. Точен показател ли е? Не, затова и не се ползва масово по света.

Показва ли все пак НЯКАКВА защита? Да, все пак показва някаква защита. Подходящ ли е за България? Предвид спецификата на нашето общество и пълният хаос с проформа мерки, е поне някакъв опит да се внесе малко ред.

Малко ред в голям хаос. В по-подредени и организирани системи това е ненужен риск. У нас рискът е с други измерения. Трябва да се прецени и анализира много внимателно - като точност и като ефект в рамките на пандемията - дали има повишаване или не на заболеваемостта след въвеждането му.

Hо моята препоръка към всеки преболедувал е ясна - ваксинирайте се, защото това намалява 2 пъти риска от пост-ковид синдром. Освен това се създава най-добрият възможен имунитет, много по-добър от ваксини или преболедуване поотделно.

Отново подчертавам, че за ваксинация след преболедуване НЕ Е нужно да тествате антитела. Спестете си парите.

* Авторът д-р Аспарух Илиев е бил експерт по безопасност на ваксините към германската агенция по лекарствени средства, а от 2015 г. завежда лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн, Швейцария. Коментарът му във Фейсбук за ефекта от въвеждането на зелени сертификати за антитела е публикуван с негово разрешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!