Създават кабинети за психиатрична помощ с парите за амбулаториите

OFFNews 29 януари 2024 в 13:01 2380 1

Христо Хинков

Снимка БГНЕС

Проф. Христо Хинков

Истината за психиатричната помощ у нас е много болезнена, каза министърът на здравеопазването Христо Хинков на кръгла маса на тема „Актуални проблеми на стационарната психиатрична помощ“.

Проблемът, който засягаме, е много тежък и той е описан в няколко доклада на европейската комисия по изтезания. Пример е изгорелият жив, 29-годишен мъж, в болницата в Ловеч. Затова директорът на болницата бе уволнен, каза Хинков.

Според него е нужна деинституционализация. В момента има само 12 центъра за психично здраве в цялата страна. Един такъв център олицетворява както работата за острите случаи, така и извънболничната помощ.

За съжаление, според него, има риск да не се осъществи мярката по Плана за възстановяване за създаване на амбулатории. Проблемът е, че няма да има кой да работи там, обясни Хинков и заяви, че е предложил парите да бъдат пренасочени като бъдат отворени още 12 като съществуващите центрове.

През 2023 година са установени редица нарушения в лечебни заведения за психично болни. Това сочат данни на Изпълнителната агенция "Медицински надзор". Те бяха представени от директора на институцията Иванка Динева. 

Според данните от проверките 15 нарушения са установени от градската прокуратура и още 12 - от районите прокуратури. Най-чести са нарушенията на медицинския стандарт и на Закона за здравето.

Бисер Божичков от националната полиция посочи, че проверки на институцията не е установила грубо отношение към настанени за лечение психично болни. Инспекцията била направена изненадващо.

Депутатът Деница Сачева заяви, че всички тези проблеми, които се констатират от десетилетия, са описани в редица доклади. Според нея трябва да има законови промени, инициирани от парламента. Целта е по-добро обслужване на тези пациенти.

В последните десетилетия Министерството на здравеопазването неглижира темата за общественото здраве и по-голямата информация, която се дава, е за болници и лекарства, смята тя.

Липсата на информационна система и персонал изискват максимални усилия за промяна. Само с промяна в законодателството няма как да се случат новите неща, ако няма администрация, която да ги изпълнява, посочи Сачева.

Тя призова да бъдат увеличени средствата за лечение и храноден на настанените в психиатрични болници. В момента работещите там дават лични средства, за да купуват храна на болните, каза още депутатът.

Катя Христова - началник на кабинета на омбудсмана, каза, че 12 години тези проблеми са били констатирани в поредни доклади. По думите ѝ случаят от Ловеч, при който при пожар изгоря жив 29-годишен пациент, поставя въпроса с използването на мерки за физическо ограничаване на настанени в тези болници.

Според Красимир Кънев от БХК остава въпросът за характера на психиатричната помощ у нас, а и за медицината като цяло. Нарушенията са предимно в лечебните заведения, където се лекуват бедните хора, посочи той.

Двигателите на промяна в тези болници и затворите са неправителствените организации, каза Кънев. И посочи, че за десет години е бил спрян достъпът на организацията, за да може да извършва мониторинг в психиатричните болници.

Директорът на психиатричната болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова заяви, че лечебните сгради, в които са тези болници, не са строени за болници. Става дума за складове, конюшни и други. Много е важно тези болници да бъдат закрити. Така не се прави медицина в 21 век. Няма как да реновираме тези сгради, посочи тя.

"Началник на отделение, с 46 години стаж, получава 3003 лева. Сестрите и санитарите трябва да работят в хосписи нощни смени, за да получават повече пари", каза Гълъбова.

У нас няма колани за физическо овладяване на тези хора. Ползват се тези на анестезиолозите, а те се късат. Има ръст на психози след използването на наркотици. Всеки четвърти е употребил тези вещества, обясни още тя. Реформата ще е дълга, трудна и ще струва много пари, защото ще се инвестира в човешки ресурс, каза Гълъбова. Когато на входа на една система си сложил бомби, те ще гърмят, заяви още директорът на психиатричната болница "Св. Иван Рилски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

29.01 2024 в 13:11

Все по-често се случва
извършителите на всякакви престъпления да се окажат откачени, пардон, "с умствени увреждания", и съответно ненаказуеми.
Време е нещо да се промени в подхода !
 
X

Да помогнем на украинските деца!