Разследват смъртта на пациент в ловешката психиатрия

OFFNews 26 октомври 2023 в 11:12 880 1

ДПБ

Снимка Скрийншот

ДПБ Ловеч

Прокуратурата разследва смъртта на мъж в психиатричната болница в Ловеч. Досъдебното производство е за причиняване на пожар, при който се е задушил пациент, съобщи БНТ.

Случаят е от началото на октомври, когато в държавната психиатрична болница в Ловеч възниква пожар, при който загива 25-годишен мъж от Троян, постъпил за лечение.

Пациентът е бил заключен в изолатор и не е могъл да избяга. Той е бил приет седмица преди инцидента, време, през което острата фаза на заболяването би трябвало да е минала. Въпреки това е бил завързан и заключен в изолатора. Пожарът възниква именно там, зад този прозорец. Завързано, момчето не е имало никакъв шанс. Пациенти от същото отделение са чули писъците му.

Според завеждащата отделението д-р Катя Едрева, инцидентът е станал в краткия промеждутък при застъпването на смените, но това съвсем не отменя задълженията им. Освен непрекъснато наблюдение, наредбата изисква и присъствието на лекаря, назначил мярката. Лекарят също трябва да има сериозни основания, за да прибегне до завързване и изолация, обясни завеждащата.

Това е третият инцидент от началото на годината при който психично болни пациенти губят живота си в пожар в болница.

В хода на разследването са извършени няколко последователни огледа на местопроизшествието. Изготвена е съдебномедицинска експертиза за установяване причините за смъртта на мъжа, според която той е починал вследствие на задушаване. Изискани са и всички относими по случая документи, разпитани са свидетели.

За да се гарантира обективността назначената по делото тройна съдебномедицинска експертиза е възложена на експерти от друг съдебен район. Очаква се заключението на комплексната пожаро-техническа и електротехническа експертиза. Предстоят допълнителни разпити на свидетели и анализ на събраните доказателства.

В случай че бъдат събрани достатъчно доказателства за виновността на конкретни лица за извършени престъпления от общ характер, те ще бъдат преценени от наблюдаващия прокурор с оглед привличането им към наказателна отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

26.10 2023 в 12:02

"Това е третият инцидент от началото на годината при който психично болни пациенти губят живота си в пожар в болница."

А кой биде наказан (поне) за непредумишлено убийство?
Лицето Борислав "Боби" Сарафов самосезира ли се ?!?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки