Създадоха мобилно приложение за профилактика и проследяване на рак на гърдата

OFFNews 17 октомври 2022 в 12:59 1154 0

мобилно приложение

Снимка болница "Лозенец"

безплатно мобилно приложение

Заработи първото у нас мобилно безплатно мобилно приложение за профилактика, скрининг и проследяване на рак на гърдата. Приложението може да се инсталира през медицинската платформа Healee на всякакъв вид електронни устройства.

Идеята за създаването му и алгоритъмът за поведение са дело на д-р Ваня Митова, началник на Отделението по обща хирургия на УМБАЛ „Лозенец“.

Приложението BreastHelp цели да се повиши на информираността за рака на гърдата и включва функции за осигуряване на профилактика, скрининг и проследяване на здрави жени и вече диагностицирани с това заболяване пациенти, улеснявайки връзката им с лекарите.

Идеята за създаването на приложението и алгоритъмът за поведение в BreastHelp е на д-р Ваня Митова. Заедно с професионален екип от IT специалисти, успяват да реализират приложението като се съобразяват с европейските и световни стандарти.

BreastHelp е първото работещо мобилно приложение за профилактика, скрининг и проследяване на пациенти с рак на гърдата в България с реална социална значимост.

Състои се от три модула:

1. Модул за здрави жени;

2. Модул за вече диагностицирани с рак на гърдата;

3. Модул за лекари.

Всеки пациент и лекар може безплатно да инсталира и ползва BreastHelp през медицинската платформа Haelee на всякакъв вид електронни устройства.

Ракът на гърдата е най-честото и най-значимото медико-социално злокачествено заболяване при жените в цял свят. Въпреки усилията, които се полагат за пациентите, то продължава да бъде водеща причина за смърт сред хората с онкологични заболявания.

Фактите показват, че при значително по-ниска заболеваемост (127.4 на 100 000 спрямо 170 на 100 000 за Европа), България е с по-висока смъртност (46.2 на 100 000 спрямо 40.6 на 100 000 за Европа) и по-ниска 5-годишна преживяемост (с 11,1% по-ниска от средната за Европа според EUROCARE-5).

Една на всеки осем жени е диагностицирана с рак на гърдата в живота си. Ранното му откриване обаче може да доведе до напълно излекуване.

За вече болните жени е от изключителна важност да се осигури бърз и лесен достъп до всички необходими специалисти, както и навременно и адекватно лечение и проследяване по време и след преминалото лечение.

Д-р Ваня Митова е лекар-специалист с основни научни и професионални интереси в областта на диагностиката, лечението и проследяването на пациентите със заболявания на млечната жлеза.

Тя завършва Медицина през 2013 г. в Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2019 г. придобива специалност по „Хирургия“ и завършва втората си магистратура по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“.

Д-р Митова печели I-во място в конкурса на Български лекарски съюз „Млад медик 2017“, а преди това в три последователни години отново след спечелен конкурс, е и стипендиант на БЛС. От 2019 г. е в Лигата на „Лекарите, на които вярваме“.

През 2022 г. д-р Митова участва в учредяването на Съвместна онкологична национална мрежа (СОНМ).

Д-р Ваня Митова е преминала редица квалификационни курсове по хирургия и онкопластична хирургия на гърда, коремна и лапароскопска хирургия, лечение на хронични рани, ехомамография и ехография на коремни органи. Част от тези курсове са във водещи центрове в чужбина – Франция, Унгария, Германия и Полша.

Член е на Българското хирургическо дружество, Съвместната онкологична национална мрежа, Европейското дружество на специалистите по рака на гърдата (EUSOMA) и Европейската асоциация по ендоскопска хирургия (EAES).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови