САЩ одобриха лекарство срещу Алцхаймер

Над 100 000 души у нас страдат от заболяването

OFFNews 08 юни 2021 в 09:06 1016 0

Ново лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер беше одобрено от здравния регулатор в Съединените щати за първи път от 20 години насам. Очаква се одобрението му да увеличи натиска върху здравните власти по целия свят да го пуснат на пазара, въпреки че засега има спорни доказателства за това дали препаратът е ефективен, посочва "Гардиън".

Лекари, пациенти и организациите, които ги подкрепят, чакат с нетърпение лекарства, които могат да забавят дегенерацията на нервната тъкан, но ефективността на новия медикамент - "Адуканумаб", е оспорвана от учените. Две негови изпитания бяха спрени през март 2019 г., защото доказателствата сочеха, че той не функционира.

След повторен анализ на данните на пациентите производителят "Байоджен" обяви, че взимането на по-високи дози от лекарството за по-дълъг период може да забави загубата на паметта и намаляването на способността на пациентите да се справят с всекидневни задачи.

Британецът Алдо Сереса, който е приемал медикамента, твърди, че усеща положителното му въздействие.

"Забелязах, че се чувствам по-малко объркан. Болестта все още е там, но вече не е толкова сериозна и сега се чувствам много по-уверен. Не съм достигнал до нивото, което беше преди, но определено се движа в правилната посока", сподели Алдо Сереса пред Би Би Си.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на Съединените щати първоначално отхвърли медикамента през ноември. Сега обаче американският регулатор одобри лекарството с мотива, че има "значителни доказателства, че "Адуканумаб" намалява амилоидните плаки в мозъка, които причиняват Алцхаймер.

Това одобрение представлява значителен напредък в лечението на заболяването, предвид факта, че за първи път ще се прилага медикамент, който се очаква да промени хода и развитието на заболяването.

Утвърдените до момента медикаменти са одобрени преди около 20 години и предоставят единствено симптоматично облекчение на заболяването, от което страдат над 100 000 души у нас.

Българското дружество по деменции приветства решението на FDA за провеждане на допълнително проучване за безопасност и ефективност на лекарството, както и предстоящото одобрение от Европейската лекарствена агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Ще се напълни ли Европарламентът с глашатаи на Путин