Съмнения за птичи грип при домашни кокошки в бургаско село

OFFNews 30 януари 2015 в 18:26 5586 0

Има съмнения за болни от птичи грип домашни кокошки в село Константиново, което се намира край бургаското езеро Мандра. Кръвни проби са изпратени в лаборатория в София, съобщи директорът на Агенцията за безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев пред bTV.

Дворът с птиците е дезинфектиран, а първите резултати се очакват най-рано утре.

На фона на засилените мерки против разпространението на птичи грип в Бургаско, в болницата в града преди два дни постъпиха двама души, консумирали мъртъв лебед.

Андрей Станчев на 37 години и 16-годишният му син Иван още са в бургаската болница.

Oт Областната агенция за безопасност на храните в Бургас препоръчват да се избягват контактите с диви птици и да се спазва добра лична хигиена. Всички малки собственици на ферми са информирани да не пускат птиците свободно да се разхождат в двора. Забранен е ловът на дивеч, както и транспортирането на домашни птици, непраработен тор, обявиха представители от Българската агенция за безопасност на храните.

Според специалистите от областната епизоотична комисия не трябва да се създава психоза сред населението по повод т. нар. „птичи грип”, защото консумацията на пилешко месо след термична обработка не крие никакви опасности за хората.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!