Пеликан и чайка с птичи грип засечени в Бургас

OFFNews 27 януари 2015 в 12:48 4532 2

В Бургас е регистриран случай на птичи грип, съобщиха от Министерството на земеделието и храните на извънредна пресконференция.

Предприети са всички необходими мерки, за да не се допусне заразата в други области. Няма нищо апокалиптично в ситуацията с регистрирания случай на птичи грип в Бургас, увери зам.- министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

На 22 януари на територията на града са намерени две мъртви птици. Трупът на птиците е открит в защитената местност "Пода" край Бургас. Още на следващия ден те са откарани за изследване в лаборатория, която установила заразата. Двете птици носят познатия ни от катастрофалната епидемия през 2006 година щам H5N1. Българската агенция по безопасност на храните още на следващия ден е предприела защитни мерки в област Бургас. Бяхме непрекъснато информирани и запознати с положението  и у нас, и в другите страни. Не искам да кажа, че сме очаквали птичия грип, но имаше такава тенденция. Това не е инцидентно събитие в Европа, обявиха от ресорното министерство.

Най-голямата опасност е да се допусне досег между дивите и домашни птици. Това е единственият начин за пренасяне на този грип. Гражданите трябва да спазват лична хигиена, съветва главният ветеринарен доктор Дамян Илиев.

Определена е 3 км. предпазна зона и 10 км. надзорна зона около защитената местност "Пода". Под физически надзор са двете регистрирани големи птицеферми в района, а всички малки собственици на птици са информирани да не пускат птиците свободно да се разхождат в двора. Забранен е ловът на дивеч, както и транспортирането на домашни птици, непраработен тор, обявиха представители от Българската агенция за безопасност на храните.

В повишена епизоотична готовност са дирекциите на областните агенции в Добрич, Силистра и Варна.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!