Съдът спря новото ръководство на Александровска болница, проф. Богов остава директор

Агенцията по вписванията отказа да регистрира новото ръководство с мотива, че има противоречия в акта на здравния министър Кацаров.

OFFNews 16 юни 2021 в 10:23 4251 0

Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на "Александровска" болница, докато старото обжалва освобождаването си. Решението идва след като миналата седмица Агенцията по вписванията отказа да регистрира новото ръководство с мотива, че има противоречия в акта на здравния министър Стойчо Кацаров.

След отказа Кацаров обвини Агенцията по вписванията, че превишава правомощията си и поиска проверка на правосъдното министерство и оставката на директорката на агенцията Габриела Козарева. На брифинг на служебния кабинет вчера (15.06.) премиерът Стефан Янев потвърди, че тя ще бъде освободена.

По-късно обаче и съдът блокира новите назначения в "Александровска", както по-рано направи и в болница "Лозенец", където шефът и бордът бяха сменени след шокиращи разкрития за незаконни трансплантации и източване на НЗОК с фиктивни хоспитализации.

Александровска болница остава със старото си ръководство в лицето на изпълнителния директор Борис Богов, председателя на Съвета на директорите Димитър Буланов и представителят на държавата доц. Александър Оскар.

Съдът посочва, че "единственият компетентен да се произнесе по допустимостта и основателността на предявения иск е исковият съд, пред който делото е висящо, като в хипотезата на прекратяване на производството поради недопустимост на иска или отхвърлянето му като неоснователен, регистърното производство се възобновява".

Смененото ръководство на университетската болница обжалва отстраняването си като нищожно и до произнасянето по тази жалба, вписването на новото се спира. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Смените в "Александровска" бяха предприети след разкрития на единия от членовете в Съвета на директорите д-р Александър Оскар, че болницата се управлява зле и в нарушение на правилата.

Последвалата проверка от здравното министерство показа сериозни финансови загуби на лечебното заведение в периода, когато негов директор е бил бившият здравен министър Костадин Ангелов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови