С деца на море – правила за безопасност

OFFNews 25 юни 2019 в 13:33 1930 0

Снимка Pixabay

Детето не бива да бъде оставяно без наблюдение, дори да умее да плува. Как да преживеете семейната почивка без инциденти? Ето няколко основни правила:

1. Планирайте плуването и къпането сутрин или вечер. От 12 до 15 часа слънцето е най-интензивно и има опасност от прегряване. Оптималната температура на водата е 22-24 градуса.

2. Запасете се с питейна вода и следете детето да пие редовно. Ако косата му е дълга – вържете я. Мажете го със слънцезащитен продукт след всяко къпане.

3. Избирайте водоеми, където къпането е разрешено. С откриването на сезона, на тези места дъното се почиства и има организирани дежурства на спасители. Ако сте с малко дете, настанете се в близост до спасителния пост. За предпочитане са места, където плажът е оборудван с чадъри и шезлонги.

4. Избягвайте затревени и занемарени брегови зони. Дори плажът да се стопанисва, по брега може да има водорасли и корени, в които детето може да се оплете.

5. Проверете дъното. Няма значение дали за пръв път посещавате този плаж или не. Течението може да довлече остри, режещи предмети. Дълбочината трябва да е не повече от 60-80 см., пясъчното дъно е за предпочитане.

6. Облечете детето с бански. Не му позволявайте да влиза в морето с шорти и тениска. Водата се събира в джобовете, освен това дрехите затрудняват движенията и теглят към дъното.

7. Ако дъното е каменисто, а пясъкът на плажа не особено ситен, обуйте детето с аква обувки, за да не нарани ходилата си. В случай че обича да се гмурка, снабдете го с очила за плуване. Приберете косата му под шапката за плуване, защото може да попадне в носа или устата и да затрудни дишането.

8. Използвайте ръкавели за плуване. Детето може да потъне и на дълбочина 20-30 см. Ръкавелите няма да позволят на главата да се потопи под водата. Те трябва да са максимално надути и да обгръщат ръката плътно. Проверете дали размерът им съответства на възрастта на детето. За най-малките има специални яки, които се поставят под главата.

9. Влизайте във водата постепенно. Когато стигнете нивото на гърдите, помогнете на детето да натопи главата си. Постойте няколко минути и след това плувайте.

10. Не изпускайте детето от полезрението си, дори да е с пояс. Може да се преобърне. Това правило е валидно не само за открити водоеми, но и за плуване в басейн.

11. Създайте у детето навици за самонаблюдение – ако е уморено, трябва да полежи, докато си възвърне силите. Ако му се е схванал крайник – трябва да го ощипе няколко пъти. Старо правило е забождането на безопасна игла на банския в случай на нужда.

12. Не допускайте преохлаждане. Децата измръзват по-бързо от възрастните. Може да плуват често, но за кратко. Добре би било престоят във водата да се увеличава плавно от 5 до 15 минути.

13. Навреме парирайте опити за по-екстремни водни игри. Предупредете детето, че не бива да дърпа за ръката или крака другите, защото има риск от удавяне.

14. Не оставяйте детето само с надуваема играчка или дюшек. Те могат да се отдуят, вятърът или течението бързо да ги отнесат надалеч, а вълните – да ги преобърнат.

15. Ако излизате в открито море с лодка, погрижете се за безопасността на детето – осигурете спасителен пояс и жилетка, и наблюдавайте да не се изправя до борда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!