Онкологията във Варна връща пациенти, изчерпала лимита си

OFFNews Последна промяна на 22 април 2015 в 22:29 3089 7

Варненската болница по онкология върна днес всички свои пациенти, защото е изчерпала лимита на бюджета, отпускан от Здравната каса за скъпоструващите медикаменти, съобщи bTV.

Приемът на пациенти може да започне отново до седмица, когато бюджетът за следващия месец ще покрие цената на лекарствата.

Според лекарите обаче едно такова забавяне на лечението не е желателно, тъй като се нарушава ритъмът на лечение, което може да има лоши последствия за пациентите.

Бюджетът на болницата е намален с 40% в сравнение с миналата година. За този месец лимитът вече е надхвърлен с около 30 000 лева, а според рамковия договор за тази година надлимитната дейност няма да се заплаща. Така болницата е заплашена от това да не получи парите за лекарствата и затова да не плати заплати на медиците или да фалира, заяви д-р Васил Попов от СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков".

От Здравната каса обаче уверяват, че са реагирали веднага. Те са категорични, че няма основание пациентите да бъдат връщани.

По думите им предстои да се вземе решение всички лекарства за онкоболните да бъдат заплащани. Как ще се случва това ще бъде решено на заседание на Надзорния съвет на касата на 28 април.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.04 2015 в 20:40

Г-н Министър Москов!
Какво значи лимит, когато става въпрос за онкоболни. Вие като лекар как ще отсеете, кой има право да живее и кой да умре. Кой сте Вие всъщност.Кой Ви дава право да постъпвате така. Къде е Вашият морал и какво стана с хипократовата клетва? Това е геноцит. Какво става и с диабетиците, чйто надежда са лекарствата? Къде е НЗОК, къде са парите, нашите пари на данъкоплатците? В чий джоб отидоха? Как спите спокойно?
Дано господ Ви даде малко съвест!

23.04 2015 в 09:37

Нещата които прави досега колегата Москов са абсолютни глупости.За 25 год хората забравиха(аз не съм)бюджетните принципи на соц здравеопазването(а толкова го плюха).Пр капитализма(освен в БГ-то)няма лимити,има пациенти които искат да се лекуват и са си платили вноските за това.Това,че министри,НЗОК и други институции не могат да контролират процеса не значи,че трябва да спрат парите и да закрият половината болници само и само да икономисат пари.Много по-лесно е контролираш отколкото да разпределяш.Подозирам,че "новите принципи" дойдоха с новия шеф на касата(когото познавам и знам,че и чеп за трици не става от него).Половината от хората по малките населени места ще останат без медицинска грижа(ама кой го е грижа за това,важното е рейтинга да расте).

23.04 2015 в 08:29

Същите цифри онзи ден изнесе и шефа на онкологията в Пловдив.В клиниката по медицинска онкология на МБАЛ "Надежда" също са изчерпали лимита и правят "листа на чакащите".Това е истински геноцид към онкоболните.Вместо с това медиите ни занимават само с изложбата в Лувъра и магнолиите на Бойко Борисов.Народе, събуди се!

23.04 2015 в 01:08

Ако ГЕРБ1 не бяха източили 1.4 милиарда от НЗОК нямаше да е така. Парите не падат от небето.

23.04 2015 в 00:26

Предумишлено убиство ли, що ли?

22.04 2015 в 23:59

До това води Московият комунизъм...

22.04 2015 в 23:41

"Сега като видят съвременния облик, модерната техника и толкова готини министри, веднага ще оздравеят"
Б. Борисов

„Айде и със здраве да ползват новите апарати…”
министър Лили