Онкологията във Варна връща пациенти, изчерпала лимита си

OFFNews 22 април 2015 в 22:29 4057 7

Варненската болница по онкология върна днес всички свои пациенти, защото е изчерпала лимита на бюджета, отпускан от Здравната каса за скъпоструващите медикаменти, съобщи bTV.

Приемът на пациенти може да започне отново до седмица, когато бюджетът за следващия месец ще покрие цената на лекарствата.

Според лекарите обаче едно такова забавяне на лечението не е желателно, тъй като се нарушава ритъмът на лечение, което може да има лоши последствия за пациентите.

Бюджетът на болницата е намален с 40% в сравнение с миналата година. За този месец лимитът вече е надхвърлен с около 30 000 лева, а според рамковия договор за тази година надлимитната дейност няма да се заплаща. Така болницата е заплашена от това да не получи парите за лекарствата и затова да не плати заплати на медиците или да фалира, заяви д-р Васил Попов от СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков".

От Здравната каса обаче уверяват, че са реагирали веднага. Те са категорични, че няма основание пациентите да бъдат връщани.

По думите им предстои да се вземе решение всички лекарства за онкоболните да бъдат заплащани. Как ще се случва това ще бъде решено на заседание на Надзорния съвет на касата на 28 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови