Реалистичният срок за първите ваксини е началото на 2021

OFFNews 06 декември 2020 в 19:32 2381 0

Реалистичният срок за започване на ваксинирането срещу COVID-19 е началото на следващата година, заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб Богдан Кирилов в предаването "120 минути" на bTV.

„Първото задължително условие е да се получи разрешение за употреба на ваксината. Според сегашния план на Европейската агенция по лекарствата първата ваксина ще получи становище от Европейската агенция на 27 декември. След като бъде официално това становище, предстои в 3 или 4-дневен срок ЕК да издаде разрешението за употреба, така че реалистичният срок за изпълнение на тези процедури е по-скоро началото на следващата година, посочи той.

Според централизираната процедура, когато Европейската агенция извършва оценката, разрешението става валидно във всички държави-членки едновременно.

Ангажимент на държавите-членки е да приведат и да одобрят продуктовата информация. Това е кратката характеристика и листовката за пациента, които са изключително важни в началния етап, в който ще стартира ваксинирането, защото лекарите, трябва да се запознаят с условията, при които ще се прилагат ваксините.

Както при повечето ваксинации, ваксината ще се поставя от лекар след преглед. Предстои да бъде създадена организация как да става това, така че да бъдат обхванати пациентите дори в малките населени места. Ваксините на "Пфайзер", макар че трайно се съхраняват при температура от минус 80 градуса, могат до 5 дни преди поставянето да се съхраняват и в обикновен хладилник. Джипитата ще изготвят предварителни списъци с пациенти за ваксиниране, за да могат след получаване на ваксината да я приложат в рамките на няколко дни.

Според Богдан Кирилов е нормално хората да имат притеснения за ваксините:

„Защото все още нямаме цялата информация. Имаме частична информация от предклиничните данни, от фаза 1 и фаза 2 клиничните изпитвания, но тепърва предстои да бъдат анализирани от Европейската агенция данните за фаза 3 клиничните изпитвания, които са при голям брой пациенти”.

Повечето клинични програми на отделните ваксини включват между 30 и 50 хиляди участника, което е един значим брой и което гарантира, че ще има достатъчно доказателства, които да покажат дали е ефективна ваксината и дали тя ще бъде безопасна, поясни той.

Самият Кирилов сподели, че със сигурност ще се ваксинира, въпреки че наскоро е изкарал COVID и не попада в категорията от първите фази на ваксиниране, но ще го направи при първа възможност.

„На този етап имаме информация за три от ваксините – това са ваксините на „Бионтех- Пфайзер”, „Модерна” и „Астра Зенека”. За останалите изключително динамично се случват нещата, така че на следващ етап ще има възможност и за по-голяма конкретика, но предполагам, че до средата на следващата година ще имаме възможност да закупим всички ваксини, за които ЕК към момента води преговори и е сключила договори", допълни той.

Ваксините нямат противопоказания за хора, които вече са преболедували Ковид или които са си поставили противогрипна ваксина.

Ваксините на този етап не са тествани върху деца до 18 години и върху бременни жени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!