Разработват лекарство, което пречи на дебелеенето от вредни храни

OFFNews 22 август 2023 в 12:15 795 0

бургер

Снимка Pixabay

Изследването е публикувано в Cell Reports

Експериментално лекарство пречи на наддаването на тегло при консумацията на вредни храни. Благодарение на медикамента мишки, хранени с диета с високо съдържание на захар и мазнини през по-голямата част от живота си, са успели да избегнат качването на килограми и да защитят черния си дроб, пише Sciense Alert.

Лекарството с малко молекулно тегло е разработено от екип, ръководен от Тексаския здравен научен център в Сан Антонио (UT Health San Antonio). Известен с химическия си акроним CPACC, медикаментът ограничава навлизането на магнезий в митохондриите, частите на клетката, отговорни за генерирането на енергия и изгарянето на калории.

Митохондриалните аномалии са замесени в редица заболявания, включително затлъстяване, диабет и сърдечносъдови болести.

„Тези констатации са резултат от няколко години работа“, казва молекулярният биохимик от центъра Мадеш Мунисвами, старши автор на публикуваната статия.

Заедно с калция, калия и натрия, магнезият е един от четирите основни положително заредени йона, които допринасят за клетъчните функции в тялото по много начини. Всъщност магнезият играе много важна роля в поддържането на здравето, като регулиране на кръвната захар и кръвното налягане и подпомага изграждането на здрави кости. Но когато ъдържанието му е твърде много, забавя производството на енергия в митохондриите.

„Това натиска спирачката, просто забавя процеса“, казва биологът Травис Мадарис от научния център, съавтор на статията.

Изследователите са открили новото лекарство, докато изучавали ефекта от заличаването на специфичен ген, наречен MRS2, който кодира магнезиев транспортен протеин, наречен Mrs2. Този протеин действа като канал за транспортиране на магнезий през митохондриалната мембрана.

Те са изследвали ефектите от дългосрочна диета с високо съдържание на мазнини, захар и калории върху нормални мишки в сравнение с мишки, чийто MRS2 ген е бил заличен.

Изтриването на MRS2 е довело до по-слаби, по-здрави мишки с подобрен метаболизъм на захарта и мазнините в техните митохондрии, въпреки консумацията на вредни храни, започваща на 14-седмична възраст, за период до една година (дълъг период от живота на мишката).

Черният дроб има водеща функция за регулирането на метаболизма на захарта и мазнините след хранене и гладуване. Въпреки че е доста устойчив орган, той има своите граници. Показателно е, че няма признаци на мастно чернодробно заболяване в черния дроб или мастните тъкани на мишките с делеция (заличаване) на MRS2, което може да е резултат от небалансирана диета, затлъстяване или диабет тип 2.

„Намаляването на митохондриалния магнезий смекчава неблагоприятните ефекти от продължителния хранителен стрес“, казва биологът и трети съавтор Манигандан Венкатесан от научния център в Сан Антонио.

Изследователите твърдят, че използването на метода за пълно изтриване за MRS2 прави невъзможно да се види как всяка тъкан влияе върху метаболитната регулация. Като се има предвид широкото разпространение на MRS2, те подчертават значението на по-нататъшното изследване на ефектите му върху различни органи като мозъка, сърцето, бъбреците, белите дробове и скелетните мускули.

Изследователите са подали заявка за патент на CPACC.

„Лекарство, което може да намали риска от кардиометаболитни заболявания като инфаркт и инсулт, и да намали честотата на рака на черния дроб, който може да последва мастно чернодробно заболяване, ще окаже огромно въздействие“, казва Мунисвами.

Изследването е публикувано в Cell Reports.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика