Пушачите ще са изложени на 94% по-малко токсини, ако заменят запалимите цигари с бездимни алтернативи

Смъртните случаи в Европа биха били около 3 милиона по-малко, ако всички пушачи заместят цигарите с алтернативни продукти

Ружа Райчева 06 август 2023 в 11:02 28720 0

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

Ако заменят запалимите цигари с бездимни алтернативи, пушачите ще бъдат изложени на 94% по-малко токсини. Смъртните случаи в Европа биха били около 3 милиона по-малко, ако всички пушачи заместят цигарите с алтернативни продукти.

Тези данни съобщи Съмър Хана (САЩ) от Филип Морис Интернешънъл по време на Глобалния форум за никотина (Global Forum on Nicotine), който и тази година се проведе във Варшава. Събитието събра лекари, психолози и законодателни експерти от цял свят на четиридневна конференция, за да обсъдят намаляването на вредата за общественото здраве. Смъртните случаи в глобален мащаб, причинени вследствие на тютюнопушене, възлизат на населението на Швейцария (8,7 млн.), стана ясно по време на конференцията.

По думите на Съмър Хана Филип Морис Интернешънъл са поставили основната за продуктите за намаляване на вредата за общественото здраве. Тя изтъкна, че е време да се помисли за регулациите, както и за скептично настроените към новите бездимни алтернативи.

Хана посочи, че е нужно да се регулират "никотиновите тавани" - колко никотин може да съдържа даден алтернативен на запалимите цигари продукт. Тя изтъкна, че същестува опасност невръстни деца да се сдобият с продукта и да предозират заради високото съдържание на никотин. "Имаме нужда от още научно внимание в тези сфери", добави тя.

Здравният експерт д-р Джасджит Алувалия (САЩ) подчерта, че следващите 10 години в развитието на никотиновите продукти са по-важни от предходните. По думите му тютюневата индустрия е поела курс към бездимно бъдеще. Той каза, че ключова за индустрията е научната иновация и даде като пример, че четвъртото поколение електронни цигари са отчетливо по-добри от първото.

"Никотинът е легален продукт, хората го обичат и е сравнително безопасен. Не причинява рак. Много американски доктори твърдят, че причинява рак, което не е вярно. Според мен никотинът може да се дава и като лекарство, а не като продукт на тютюневите компании", заяви той.

Той изтъкна, че широката употреба на снус (б.а. - торбички за орална употреба с високо съдържание на никотин) в Швеция е много добър пример за напредъка на тютюневата индустрия през последните 30 години. Д-р Алувалия е на мнение, че снусът доказано помага на хората да спрат да пушат. Според него е очевидно, че американските доктори не са наясно каква роля играе никотинът при различни видове болести.

"Тютюневите компании бяха с отвързани ръце през 80-те години, лъжеха света за продуктите си и печелеха адски много пари. Сега също изкарват пари, но биват наблюдавани страшно внимателно. Тенденцията се е обърнала до крайност и има пречка пред работещите за тютюневи компании експерти да публикуват своите изследвания за ефектите на тютюнопушенето и никотина", каза д-р Джасджит Алувалия.

Зъболекарката д-р Амалия Амалия (Индонезия) заяви, че често става свидетел на влошено орално здраве вследствие на тютюнопушене - от леко оцветяване до разпад на зъбите, лош дъх и накрая до животозастрашаващи болести като орален рак. Тя обясни, че пушенето има "маскиращ ефект", като крие реалното състояние на пушачите.

Д-р Амалия разказа за свой експеримент - помолила е група пушачи и група вейпъри (б.а. - потребители на електронни цигари) да не си мият зъбите на долната челюст (б.а. горните са по-видими) в продължение на 21 дни. Това, което е установила е поразяващо: пушачите не реагират на зъбната плака - няма кървене, няма подуване, нито зачервяване. По думите ѝ това е притеснително, защото сочи, че пушачите не успяват да реагират на плаката и бактериите. Вейпърите реагират сходно на непушачите - появява се кървене, подуване и червенина, тоест реагират на плаката.

"Можем да заключим, че вместо никотина има нещо друго, което вреди на здравето. Потвърдихме, че пушачите и вейпърите имат по-високи нива на котинин (б.а. - алкалоид, намиращ се в тютюна) в слюнката, докато непушачите почти нямат. Може би има друг "виновник", който ограничава реакцията на кръвоносните съдове и така "замаскира". Може да е катранът или нещо друго", заяви д-р Амалия Амалия.

Д-р Бернд Майер (Австрия) обобщи, че първоначалната "война срещу тютюна" се е превърнала във "война срещу никотина". Той разказа за личния си опит - бил е тежък пушач, но след като е опитал първата си електронна цигара, е прогнозирал, че след 15 години никой няма да пуши цигари с тютюн.

"Тогава бях толкова ентусиазиран - писах на сума ти антитютюневи компании, защото според мен проблемът е решен - имаме отговорът и просто трябва да промотираме този нов продукт. Получих много обидни имейли: "Ти си луд, не можеш да нормализираш пушенето." и т.н.", каза д-р Майер.

Той посочи внезапната смяна в отношението на здравните власти към никотина - от обявен за високо потентен невротоксин той преминава в категория "помагащ и препоръчителен наркотик", одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA), който се продава в аптеките като помощно средство.

В днешно време никотиновите продукти са одобрени за деца над 12 години, изтъкна д-р Бернд Майер. "Ако аз промотирам електронна цигара, дори без да съдържа никотин, биха ме обвинили, че съм чудовище и пропагандирам децата. Трябва да разкритете това лицемерие и несъответствие между публичното мнение за никотин и държавната политика", призова той.

В ЕС важи никотинов таван от 20 mg/ml (милиграма на милимитър). Д-р Майер посочи, че масово хората си мислят, че тази цифра е базирана на някакво научно проучване, но че това всъщност не е вярно. Според него този таван може да варира между 5 и 50 mg/ml, защото никотиновата консумация на практика е безопасна - ако прекалиш с никотина, те заболява главата и се замайваш:

"Всеки спира да консумира никотин, ако е твърде много, затова съм принципно против регулацията на горната граница. Никотиновите паучове обаче са различни - никотинът много бързо навлиза в кръвта. Тук е нужен лимит, защото с 40 mg/ml например за 30 минути в кръвта ти ще нахлуе никотин като от 3 кутии цигари. Електронните цигари са по-бавни като действие."

Той изтъкна, че има множество позитивни ефекти върху здравето от никотина - облекчава тревожността, депресията, има позитивни когнитивни и антивъзпалителни ефекти. Според него най-добрите изследвания за влиянието на тютюна и никотина върху човешкото здраве са направени именно от тютюневите компании. Даде пример с British American Tobacco (BAT) и Филип Морис Интернешънъл (PMI) и обясни, че това е, защото разполагат с най-висококачествената технология за целта. 

"Направиха прекрасни изследвания, но проблемът е, че никой не говори с тях. Здравните власти пренебрегват проучванията, защото идват от тютюневата индустрия. Затова аз по-скоро бих забранил изследвания, финансирани от Блумбърг! (б. а. компанията е вложила милиони в кампании срещу пушенето)", обяви той.

Д-р Майер е на мнение, че обществото просто трябва да приеме, че има определено количество хора, които искат да консумират никотин, не само възрастни, но и тинейджъри. По думите му винаги ще има хора, които ще употребяват никотин.

"Може да го забраняват колкото си искат, но хората ще продължат да го правят и това няма нищо общо с рекламата", каза още здравният експерт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика