Пушачи над 65 г., с високо кръвно най-често страдат от запушени артерии на краката

OFFNews 10 юни 2022 в 13:32 1844 0

Снимка УМБАЛ Бургас

Ангиографска процедура за отпушване на артерия в УМБАЛ Бургас

Мъж над 65 години, диабетик, и/или хипертоник, пушач - това е най-честият профил на пациентите в новата ангиографска зала на Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас.

„Мъжете са рискови, защото водят по-заседнал начин на живот, движат се по-малко, пушат повече. Най-често пациентите се оплакват от изтръпване, мравучкане и умора в краката. Те не могат да стоят дълго време прави, или да вървят, необходимо е да си починат, за да продължат. Може да изпитват болка, безсилие или спазми в мускулите на краката, да имат възпаления, рани или язви, които заздравяват бавно или изобщо не заздравяват, посиняване, или бледност на крайниците“, обяснява проф. д-р Валентин Василев, началник на Клиниката по съдова хирургия. Той извършва ангиографските процедури заедно със своите асистенти всеки работен ден.

От две седмици Клиниката по съдова хирургия разшири дейността си. Открит е нов сектор с 14 легла, в който се извършват ендоваскуларни процедури под ангиографски контрол. А в основната си операционна зала съдовите хирурзи продължават да извършват сложни хибридни и отворени операции. Проблемът – запушени артерии се решава бързо, безкръвно, безплатно и безболезнено, като диабетиците не заплащат дори потребителска такса. 

Процедурите, извършвани в ангиографския сектор, са популярни сред пациентите като „отпушване на артериите“. Медицинското наименование на „запушените артерии“ е Периферна артериална болест (ПАБ). То е социално-значимо и много разпространено заболяване, като по-голямата част от пациентите са мъже. Периферна артериална болест включва всички заболявания, които водят до запушване на артериите – диабет, атеросклероза, запушване и втвърдяване на артериалните стени; стеноза, стесняване на артериалните стени; емболия, блокиране, причинено от кръвен съсирек, и т.н.

Процедурата със сложното наименование „перкутанна транслуменна ангиопластика“ представлява отпушване на засегнатия съд под рентгенов контрол в реално време. Пациентът е в съзнание, с местна упойка в бедрената артерия се въвежда тънка тръбичка с балон, който се раздува и разширява засегнатия съд. Балонът може да бъде покрит и с лекарство, което се отлага по стените на съда и забавя повторното му стеснение.

Процедурата трае около 40 минути, а пациентът престоява в болницата 3 дни, като през първия ден задължително се извършват изследвания. Възстановяването е бързо и човек се връща към обичайните си дейности още на следващия ден. Преди този технологичен напредък в медицината, „отпушването“ се е извършвало чрез отворени операции, с пълна упойка, много рискове и трудно възстановяване на пациентите.

„Вече спокойно можем да кажем, че имаме Клиника на европейско ниво. Всички съдови процедури, които се работят в Европа, ги правим и тук, при нас. Когато си създал едно отделение от нулата, това е голям повод за гордост“, споделя проф. Василев. Всички процедури в Клиниката по съдова хирургия са безплатни за пациента, защото напълно се покриват от Здравната каса. Някои от пациентите – напр. диабетиците, не заплащат дори потребителската такса от 5.80 на ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews