Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Пулмолог: Преболедувалите и ваксинираните трябва да имат еднакви права

OFFNews 20 септември 2021 в 09:53 4857 3

Правата на преболедувалите и на ваксинираните трябва да бъдат едни и същи. Защо сертификатът за ваксинация е със срок 1 година, а за преболедуване - 6 месеца? И придобитият, и естественият имунитет ни пазят от COVID-19, коментира по БНТ пуломологът д-р София Ангелова.

Според нея обществото не трябва да се дели на ваксинирани и неваксинирани. Тя смята, че за преболедувалите малко се говори, а те са имунизирани с "живата ваксина":

"Вирусът преминава през целия организъм. Когато попадне в човешката клетка, той се размножава, изчерпва нейната енергия и я унищожава. Това води до появата на симптоми като треска, повишаване на температурата. Но в същото време нашите естествени защитници – белите кръвни клетки - получават информация за инфекцията и когато в организма влезе чуждо тяло, отиват веднага на мястото и улавят вируса. Клетките на паметта запомнят вируса, затова боледувалите имат паметни клетки". 

На въпрос за необходимостта от трета доза тя даде пример с БЦЖ ваксината, която се поставя на новородените до 48 час:

"На 10 месец се проверява дали има белег и се прави отново ваксинация, ако няма ефект. На 7, 10 и 16 години се прави реваксинация, но преди това правим манту, за да видим състоянието на имунитета. Нужни са дългогодишни прочувания, за да можем да кажем кога трябва да реваксинираме. Хората, които са преболедували, поне една година не трябва да бъдат ваксинирани", категорична беше д-р Ангелова.

По думите ѝ и двете групи  - преболедували и ваксинирани - не са застраховани срещу ново боледуване или предаване на заразата, когато вирусът все още циркулира. Затова трябва да се спазват противоепидемичните мерки.

Д-р Ангелова сподели, че според нейните и на колегите ѝ наблюдения, при тази вълна хората изкарват инфекцията по-леко. Тя обаче предупреди, че дори при безсимптомните случаи има постковид синдром. Сред най-честите оплаквания са косопад и кашлица.

Пулмологът призова да не се злоупотребява с хранителни добавки. По думите ѝ сезонът предлага голямо разнообразие от плодове и зеленчуци и пълноценното хранене е много по-ефикасна защита срещу вирусите. С навлизането в сезона на мъглите обаче трябва да се помисли за витамин Д, който е от особено значение при този вирус. Д-р София Ангелова препоръча той да се приема след консултация със специалист.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews