Пулмолог: Ивермектин има антипаразитни и противовирусни свойства

OFFNews 17 февруари 2021 в 11:38 6900 0

Антипаразитните свойства на ивермектин са широко известни на научната общност, а през 2015 година бе присъдена Нобелова награда на Campbell и Omura заради значимия им принос в изследването на медикамент на име „Ивермектин – лекарство чудо“, произвеждан от бактерия Streptomyces avermitilis.

Това коментира пулмологът Петър Чипев в интервю за kmeta.bg. Ивермектинът е в листата на най-важните медикаменти на Световната здравна организация. 

Чипев добавя, че освен антипаразитни, препаратът притежава и противовирусни свойства. Установeно е, че Ивермектин е ефективен срещу редица РНК-вируси като човешкия имунодефицитен вирус – 1 (HIV-1), грипа, денга вируса, зика вируса. Правят се проучвания за SARS-CoV-2.

Инвермектин има способността да оказва сходно влияние върху развитието на различни вирусни инфекции. Това се дължи на факта, че той повлиява на нормални процеси в клетката-гостоприемник, които вирусите "пленяват", за да се развиват в нея по-ефективно, обяснява Чипев.

"Това е от голямо значение за спирането на размножаването на различни техни представители като HIV-1, грипния вирус, денга вируса, вируса на западнонилската треска и SARS-CoV-2. Достъпът до тази най-важна част на клетката се осъществява от различни протеини, които с това си качество се превръщат в мишена както за вирусите, така и за медикаментите, добавя пулмологът.

Ин витро тестването от екипа на Леон Кали на Ивермектин дава надежда за лечение на COVID-19. 

"В експеримента пациентите на Ивермектин получавали поне 1 перорална доза от 200 мкг/кг към стандартната провеждана терапия при COVID-19. Част от пациентите получавали и втора доза на ден 7 от началото на терапията. Ретроспективният анализ на данните показва значително по-ниска смъртност при пациентите, лекувани с Ivermectin (15.0%), спрямо тези, които не са получавали медикамента (25.2%)", добавя Чипев.

Ивермектин не е включен сред 14-те тестваните медикаменти при одобрения за приложение при хора, но математическите изчисления показват, че той има потенциала да достигне концентрации в белия дроб 10 пъти над 50% ефективната концентрация.

Приложението на Ивермектин в лечението на COVID-19 в България доби голяма популярност с един от протоколите за лечение на вируса. Той е на EVMS (Eastern Virginia Medical School), съставен от Пол Марик. В него медикаментът се препоръчва във всички фази на болестта както за профилактика, така и за лечение, без значение от тежестта на протичането.

Пулмологът коментира и основни притеснения за използването на медикамента за лечение на коронавируса в клиничната практика. Според него притесненията идват от невъзможността да се достигнат плазмени концентрации, които да съответстват на установените ин витро концентрации, ефективни срещу SARS-CoV-2, с тестваните до момента при хора дозови режими на медикамента. Той добавя, че има съобщения за положителен ефект след приема на ивермектин в комбинация с други медикаменти, но от гледна точка на научната общност са необходими още сериозни клинични изследвания, в които лекарството да бъде включено напълно самостоятелно.

Пулмологът твърди, че дозите, в които се изписва лекарството от лекари, не носят вреди на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови