Психолог: Бавното навлизане в работната седмица намалява тревожността

OFFNews 04 януари 2023 в 10:01 1170 0

работен процес

Снимка Pixabay

Колкото повече нещата бъдат конкретизирани като намерения, а не очаквания, толкова повече можем да се приближим до нещо постижимо, смята Маргарита Бакрачева

“Бавното навлизане в работната седмица е първият ключ за намаляване на тревожността. Това, което наблюдаваме в социалните мрежи, е една перфектна представа за това как трябва да се случват нещата. Това също може да доведе до тревожност, защото очакваме нещата да бъдат перфектни, а годината да бъде много по-различна“, казва по БНР психологът Маргарита Бакрачева.

Според нея колкото повече нещата бъдат конкретизирани като намерения, а не очаквания, толкова повече можем да се приближим до нещо постижимо.

“Целите и планирането са много важни неща, въпросът е в баланса и дали оценяваме нещата, които сме успели да постигнем. Реалистичността е това, което може да ни помогне да запазим вътрешния си баланс“, посочва още тя.

И съветва да си поставим въпроса – кои са нещата, които зависят от нас, защото усещането, че можем да контролираме някои неща от живота си е това, което ни връща към реалността. Крайните позиции не могат да бъдат обективни, смята психологът.

“Пасивната позиция – каквото и да правя нещата няма да се променят или пък свръхусещането - животът ми изцяло зависи от мен, са нереалистични“, казва тя.

В социалните мрежи акцентът е главно върху негативите. Това, за съжаление, рефлектира върху усещането за лична ефективност. Колкото повече свикнем да забелязваме и ограниченията, и възможностите, толкова повече живеем в настоящия момент и може да планираме и да постигаме нещата, които искаме. Дългосрочният план също е много важен – какво искам след пет и след десет години, казва Маргарита Бакрачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови