Доц. Петър Атанасов: Няма пациенти фантоми в Пирогов, 99% съм ги консултирал лично

Проверяващите манипулират пациентите, заяви завеждащият Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

OFFNews 15 юни 2021 в 09:33 2375 0

Снимка Архив

„Няма пациенти-фантоми в нашата болница. Всички тези хора са били в болницата. 99% съм консултирал лично аз“, заяви по bTV завеждащият Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов.

Коментарът на доц. Атанасов е по повод проверката на НЗОК за 900 фалшиви хоспитализации в лечебното заведение. Според информация от здравното министерство съмненията са за „неотразени по изискванията хоспитализации“. Тези 900 пациенти са били приети за лечение на коронавирус в „Пирогов“, а след това
са се връщали отново в болницата за долекуване по клинични пътеки за чернодробна и бъбречна недостатъчност. 

По думите на доц. Атанасов става дума за т. нар. постковид синдром, при който „няма кътче от човешкия организъм, което да не е засегнато от тази инфекция“.

„Искам да поканя всеки един от тези пациенти, готов съм да изляза и да разговаряме с него тук“, заяви лекарят.

Според него хората са били манипулирани с междинна информация и внушения, затова са казали при проверките, че не са приемани отново в „Пирогов“.

По неговите думи не става въпрос за грешно обработени данни, тъй като „Пирогов“ е една от най-проверяваните болници, а разминаването е заради разликата между наименованието на клиничната пътека и диагнозата.

Няма пътека за постковид синдром, а за диагноза цироза, но тези пациенти не са имали цироза, а са диагностицирани с чернодробна диагноза, която би могла, ако не се лекува, да доведе до цироза, обясни Атанасов.

Според него е много лесно да се стресира пациента, „като му се обадиш по телефона и го попиташ дали е бил приет с цироза, той естествено ще каже: „Не“. И той наистина няма цироза, а чернодробна недостатъчност“.

Завеждащият клиниката по вътрешни болести на "Пирогов" смята, че пациентите са били манипулирани от проверяващите, които „им оставят телефон на конкретен адвокат, за да се консултират и да изкарат пари“.

Доц. Атанасов посочи, че в САЩ са регистрирани чернодробни проблеми при 29% от пациентите, изкарали коронавирус и у нас този процент е много по-малък.

Над 5000 средно тежки и тежки случая на коронавирус са лекувани в ковид клиниките на спешната болница, а още 20 000 амбулаторно болни са били консултирани безплатно, обясни доц. Атанасов.

"Не сме получили пари за тези 900 пациента, Касата плаща лимит - 85% от средствата, които се заработват в извънпандемично време. Никога не са плащани между 1300 и 1400 лв. на пациенти по тези клинични пътеки", посочи специалистът.

"Превърнаха ми професията в долна сергия. Не си ли задават въпроса организаторите на кампанията срещу "Пирогов", какво би станало, ако болницата не беше успяла да се организира максимално бързо, ако беше останала настрана?", риторично завърши доц. Петър Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови