Балтов: Разбрах, че съм уволнен от прессъобщение в медиите

OFFNews 15 юли 2021 в 08:31 3508 0

Асен Балтов

"Аз съм малко изненадан. Снощи го разбрах буквално от медиите, с едно прессъобщение на Министерството на здравеопазването. (...) Никой не ми се е обадил, никой не е съобщил на някого в администрацията на "Пирогов"."

Така уволненият директор на спешната болница "Пирогов" проф. Асен Балтов реагира на решението на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров да го отстрани от поста, за което бе съобщено след 17 ч. вчера. В съобщението до медиите се казва, че решението на министър Кацаров е следствие от предоставените резултати от проверката на НЗОК, при която бяха съставени няколко протокола за неоснователно получени суми на обща стойност над 1 млн. и 100 000 лв. Това, според МЗ, представлява тежко нарушение по смисъла на чл. 24 от Закона за публичните предприятия, поради което договорът за управление на изпълнителния директор на лечебното заведение се прекратява с днешна дата, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Нито една от тези хипотези не е доказана. Освободен съм без доказателства, без да е дадена възможност за възражения, за обжалване - реагира Балтов и припомни, че проверката на НЗОК е приключила в понеделник и има 7-дневен срок по закон за възражения, който не е изтекъл.

Балтов разказа още:

"Направена е смяна, която е продължила 4 часа. Извикани са били новият член на борда, новият директор (проф. Иван Поромански - бел. ред.) и другите двама, които четири часа, в тотално затъмнение, са били в една стая, откъдето е започнала цялата тази работа".

На въпрос ще поиска ли разговор с министър Кацаров Балтов отговори отрицателно: "Не съм аз този, който трябва да иска разговор със здравния министър. Редно е, щом искаш един човек да напусне поста, защото смяташ, че не изпълнява задълженията си, той да бъде извикан и доказано какви са мотивите той да бъде освободен".

Според него освобождаването му е плод на "сценарий":

"Имаше сценарий, който започна да се развива още когато министър Кацаров зае поста в служебния кабинет. Имаше една публикация в неговия сайт, в която се твърдеше, че отпуснати средства от Министерския съвет са били използвани не по предназначение, че някъде се скрил милион и половина. Беше ми изпратен репортер, който видя, че няма такова нещо, че сумата е вписана в капитала на "Пирогов", че е купена съответната апаратура с обществени поръчки, абсолютно прозрачно".

Оттам нататък - според Балтов - започнали атаки.

Той бе категоричен, че не е имало фиктивен прием на пациенти в болницата, че "Пирогов" не точи касата. "Няма нито един фиктивен. Тези пациенти - всички - преди това са били лекувани от COVID-19 и са имали постковид усложнения - чернодробна дисфункция, бъбречна дисфункция. Клиничната пътека е използвана именно за това, за безплатно лечение, без да се поиска и стотинка от пациента", увери професорът.

"Пирогов" лекува пациентите си качествено, без да се съобразява колко струва това на "Пирогов", заяви още Балтов.

"Няма да позволя да се петни нито моето име, нито на "Пирогов" - тези хора дадоха всичко от себе си", каза Балтов и даде да се разбере, че предстоят съдебни дела.

"За мен беше чест да съм директор на тази болница. Дал съм всичко от себе си, за да просперира "Пирогов". Аз съм доктор, ще си остана доктор" - завърши той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!