Проф. Петрова: Голяма част от населението ще се срещне с Омикрон и това ще е краят на пандемията

OFFNews 26 януари 2022 в 10:27 4785 0

"Най-вероятно много голяма част от населението ще се срещне с Омикрон, ще изгради имунитет и това ще бъде краят на пандемията и у нас, както и в света, заяви в интервю за БТА проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология "Стефан Ангелов" на БАН.

"Силно се надявам това да не ни струва човешки живот, тъй като този вариант, макар и по-лек като протичане, води след себе си всички усложнения на Ковид-19. Ако трябва да отговоря с една дума, да, Омикрон ще доведе до желания обществен имунитет, но беше добре повече хора да са ваксинирани преди срещата си с него", каза още тя.

По думите ѝ след първоначалния ентусиазъм на много научни организации и страни да разработват своя ваксина срещу COVID-19, когато прототипите достигнаха 240, днес на ниво клинични изпитвания продължава разработването на едва 24 различни ваксини.

Осемнадесет от тях са на фаза одобрение или очакващи одобрение. Те работят на различен принцип и покриват целия спектър от възможности за разработка на ваксини: от "класическия" подход, при който ваксината съдържа компонентите на целия вирус, през РНК, ДНК, аденовирусни и протеинови ваксини. След разрешаването на протеиновата ваксина Nuvaxovid, вече и най-големите скептици ще бъдат спечелени и ще пожелаят да се ваксинират, изрази увереност проф. Петрова.

Тя съобщи, че прототипът на българската ваксина срещу COVID-19, разработван в Института по микробиология на БАН, е готов, а проектът, финансиран от Алианса "Пастьор", е приключил успешно - с предаден отчет, с отлични резултати. Експериментите с мишки на тази иновативна, пептидна ваксина показаха, че тя е имуногенна и създава имунен отговор, заяви проф. Пенка Петрова.

За ваксините срещу новите варианти

И двете фирми-производителки на ваксини - "Пфайзер" и "Модерна", докладваха пред Световната здравна организация, че през март ще бъдат готови с производството на дози от своите ваксини, адаптирани срещу Омикрон, съобщи проф. Петрова и посочи, че  най-вероятно, тези нови варианти на ваксините ще бъдат прилагани като бустерни дози. 

Заразата сред децата

Повече ученици и малки деца у нас се разболяват сега от варианта Омикрон, една от причините е, че не са ваксинирани, коментира проф. Петрова. Освен това, поради по-лекото протичане много деца и ученици не проверяват дали са заразени и не се карантинират. В много случаи антигенните тестове дават фалшиво негативен резултат. Късият инкубационен период води до лавинообразно заразяване и вече стотици хиляди хора са болни, независимо, че не се отчитат от статистиката, подчерта проф. Пенка Петрова.

Кога се очаква пикът на петата вълна

На въпрос кога се очаква да е пикът на заболелите от варианта Омикрон у нас и кога ще има спад от тази пета вълна от коронавируса в България, проф. Петрова каза, че четвърта седмица нашата страна се изкачва все нагоре по "петата вълна". Ако съдим от динамиката на заболелите при предишните вълни, спад ще настъпи две до три седмици след достигането на пика на вълната. Този пик засега обаче не е достигнат, посочи тя.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови