Проф. Николай Витанов: Ако уважаемият вирус иска да се разпространява, трябва да мутира и да намали остротата си

Според математика, член на Националния оперативен щаб, епидемията от COVID-19 може да се завърне през есента, но в по-лека форма

OFFNews 25 май 2020 в 09:37 8116 1

Все още не се знае как ще се държи вирусът, за да се прогнозира пълно излизане от епидемията, но ако мутира вероятно ще има втора, по-лека вълна през есента. Това обясни по bTV проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН, който създаде математическия модел за кризата от коронавируса.

"Два пъти е имало епидемия с подобни вируси и те са затихнали от само себе си, но разпространението не беше толкова голямо, има вероятност да се върне есента и тогава вече има няколко варианта: ако уважаемият вирус иска да се разпространява, трябва да мутира и да намали остротата си, тогава може да сме свидетели на завърнала се епидемия, но в по-лека форма. Ако това не се случи, ще сме свидетели на нещо, което се случва и сега", коментира математикът.

По думите на проф. Витанов в момента сме в предпоследна фаза на разпространение на заразата, защото новозаразените са между 20-40 случая. Този сценарий е стабилен, следващият е между 0 и 20, ако мерките се спазват, уточни ученият и добави, че в предишни седмици сценарият е бил 50-80 случая на денонощие.

Той сравни епидемията със стълба, на която първото стъпало е 0-20 потвърдени за денонощието, след това "отиваме на изхода, на който пише край на медицинската част на кризата за този сезон." Стълбата обаче има и посока нагоре, има стъпало, което е над 100 заразени, и тогава мерките може да бъдат върнати.

Проф. Витанов припомни, че в началото на епидемията е прогнозирал, че тя ще продължи два месеца и половина т. е. до средата на юни.

Ученият коментира и какво би могло да се случи, с идването на туристи от най-засегнатите страни през лятото:

"Това е основният проблем, дългият пас – ако има дълги пасове от чужбина, нещата може да се променят, видяхте какво се случи с българите, които се завърнаха от чужбина. Всичко зависи от това как ще реагира системата. Ако клъстерите (огнищата) бъдат хванати и изолирани навреме, няма да се стигне до дифузно разпространение.

Колкото и да не им харесва на някои хора социалната изолация и носенето на маски въпрепятстваха разпространението на вирируса, каза проф. Витанов. Според него голяма роля за ограничаване на епидемията имат и служителите на РЗИ, които са поставяли под карантина и наблюдавали хората, които се завръщат от чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови