Проф. Нели Корсун: Възможно е да нахлуят и нови варианти на COVID-19

Тя прогнозира и по-силно разпространение на грипни вируси в сравнение с миналия сезон

OFFNews 13 октомври 2021 в 10:55 1200 1

Снимка Архив

"Възможно да нахлуят и нови варианти на коронавируса. При нисък процент ваксинирани се предполага много широко разпространение на вируса със засягане на много хора. В процеса на тази циркулация вероятността вирусът да се измени е много по-голяма."

Това заяви по bTV вирусологът проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Затова е много важно да се повиши имунизационното покритие, така че да се ограничи броят на неваксинираните лица, които са фактически материал за разпространение на вируса, подчерта тя.

Могат да се въведат много строги мерки, но те все пак трябва да се спазват, за да не страда икономиката, да не страда образованието и да има баланс между всички тези направления. Използването на здравни сертификати е добра мярка, коментира вирусологът.

„В началото на годината доминираше „Алфа“ вариантът или т. нар. британски вариант, но беше изместен от „Делта“. Когато се натрупат достатъчно заразени и изкарали заболяването с този вариант, е възможно да се появят нови, вече има такива – „Мю“ и „Ламбда“, обясни проф. Корсун.

По думите ѝ не можем до прогнозираме кои ще влязат, но те са варианти, които могат да причинят доста тревоги.
„Ламбда“ вариантът циркулира в Перу и се появи в Южна Америка. „Мю“ се разпространява в Колумбия. Няма гаранция, че няма да има внос на тези вируси и у нас", посочи имунологът.

Според проф. Корсун вариантите на COVID-19 не са по-тежки, но са свързани със способност на вируса да избягва имунитета, който е създаден в резултата на ваксините или след преболедуване. „Делта“ вариантът е два пъти по-заразен в сравнение с оригиналния коронавирус – този от град Ухан, припомни специалистът.

„Симптомите на „Делта“ варианта много напомнят симптомите на други респираторни вируси, при него по-рядко се срещат симптоми като кашлица, загуба на вкус и обоняние. За него са характерни главоболие, възпалено гърло, хрема, повишена температура. Това са симптоми, които се препокриват с тези на други респираторни вируси“, предупреди проф. Нели Корсун.

Тя съобщи още, че все още няма доказан грип този сезон, но е възможно по-силно разпространение на грипни вируси в сравнение с миналия сезон. Тогава е имало необичайно слаба циркулация на грипни вируси не само у нас, но и в цяла Европа. Така може да се предполага, че имунитетът на населението е
отслабен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

13.10 2021 в 11:50

...може би грипа ще изчезне...заедно с българската нация,която ако продължава да бъде толкова антиваксинално настроена,ще почне да се топи със забележителни темпове....не,че е лошо,просто ще има по-малко идиоти на света и КИ на човечеството ще скочи нагоре....