Проф. Кантарджиев: Всеки, който има 2 ваксини и се разболее, трябва да бъде изследван за мутации

OFFNews 21 май 2021 в 09:33 6114 0

Снимка Архив/БТА

Всеки, който е имунизиран с две дози от ваксината срещу COVID-19 и след 15 дни се разболее от коронавирус, задължително трябва да бъде изследван с PCR и пробата му да бъде изпратена за секвениране. Така ще можем да хванем навреме мутация, която "заобикаля" имунитета, създаден от ваксината, посочи по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни и какво е причинило появата на бразилска мутация в британския вариант на вируса, която беше установена при секвениране в центъра:

"Когато някой дълго време лежи в болница и е лекуван с донорска плазма или антивирусни средства – задължително трябва да му се направи PCR тест и да се секвенира пробата за откриване на евентуална мутация. Много малко вероятно е това да стане, но трябва да сме подготвени. Такъв беше случаят с възрастния пациент, за когото съобщихме. Той не е бил заразен от човек завърнал се от чужбина, а е бил лекуван дълго време в болница. В момента се изследват проби на контактните му лица."

Професорът посочи, че за подобна мутация е съобщено при 5 случая в САЩ и други 5 в европейски страни.

"Ако си ваксиниран, вероятността да се разболееш от британския вариант е много ниска, но ако е индийския или бразилския вариант ще боледуваш леко", обясни той. 

Друг случай, при който е възможно коронавирусът да мутира е, ако доказано боледувал пациент след време отново се зарази. На него също трябва да му бъде направен PCR тест и пробата да бъде изпратена за секвениране.

Всички, които се връщат от чужбина и се разболеят до 5 дни, също веднага трябва да се изследват и да се изпрати материал за секвениране, допълни професорът.

По думите на проф. Кантарджиев появата на такива мутации е малко вероятна, но трябва да се вземат мерки, за да се ограничи епидемично разпространение.

Ако много хора се ваксинират за кратко време, вероятността от разпространение намалява, а това намалява и вероятността от поява на мутации, подчерта проф. Кантарджиев.

Директорът на НЦЗПБ коментира и пост-ковид симптомите

Има вероятност в рамките на месец след преболедуване слабо да се отделя вирус. Обикновено, когато човек е болен от COVID-19 и в рамките на 24 часа температурата му трайно спадне, спира да отделя вирус, това е масовият случай, каза микробиологът.

Той съобщи още, че в момента в центъра се изследват проби на пациенти, които имат белодробни проблеми след изкарана коронавирусна инфекция. Той призова хората да са бдителни за пост-ковид симптоми, но да не се плашат, защото медицината е в състояние да се справи с тях.

Професорът коментира и хода на ваксинационната кампания. Според него подходът да се ваксинират възрастните и хронично болните е правилен.

"Не чакайте нова ваксина, не чакайте есента. Ваксинирайте се, за да имаме спокойно лято", призова проф. Кантарджиев и допълни, че мерките, колкото и да са леки, трябва да се спазват и да не се разчита само на топлото време.

"Миналото лято малко се разпуснахме и това компрометира туристическия сезон", припомни специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови